Regrat

Znam svetuje

Zaradi svojih grenčin je regrat (Taraxacum officinale) zelo cenjeno domače zdravilo. Skozi vse dele rastline teče lepljiv, užiten mlečni sok – mleček, ki ima zdravilne učinke.

Osebna izkaznica regrata

Ime: regrat (Taraxacum officinale L.)

Nabiramo: od marca do maja

Regrat krepi telo, izboljšuje presnovo, čisti kri. Uporabljamo zelene dele regrata, predvsem liste, in tudi korenino. Liste uporabljamo zlasti kot diuretik, korenino pa za izboljšanje prebave in spodbujanje apetita. V regratu je tudi inulin, ki znižuje raven sladkorja v krvi.

Nabiranje in sušenje

Korenino in zelišče te zelnate trajnice nabiramo spomladi pred cvetenjem, saj je takrat v njem največ grenčin. Čas cvetenja je običajno v drugi polovici aprila in začetku maja, kjer je pomlad toplejša pa vzcveti že konec marca. Takrat nabiramo liste, uporabljamo pa jih tako sveže kot posušene.

Za pripravo regratovega medu počakamo, da so cvetki že rumeni, nabiramo pa jih, ko je njihova sredica še zaprta – ko je še videti rumeno kroglico, ki je zrel cvet nima več in je tako zanimiva čebelam. V tej kroglici je tisto, kar nas zanima.

Kdaj ga uporabljamo?

Regratovi pripravki spodbujajo delovanje vseh žlez in muskulaturo prebavnega trakta. Povečajo izločanje žlez slinavk, želodčnih in črevesnih žlez, jeter, žolčnika in trebušne slinavke.

Čaji spodbujajo presnovo, vplivajo na organe za izločanje ter pospešujejo izločanje odvečnih snovi iz telesa, prekrvavitev ledvic in povečano izločanje seča. Grenčine spodbujajo tudi delovanje bronhialnih žlez in olajšujejo izkašljevanje.

Čaje uporabljamo za spomladanske kure, za znižanje telesne teže, kot diuretik – torej za odvajanje odvečne vode iz telesa. Regrat je uporaben tudi v krmi za živali, saj vpliva na njihovo prebavo in dobro počutje. Poveča jim tek, stimulira žleze želodca in trebušne slinavke. Za recepte o zeliščih nam je lahko v oporo knjiga Zdravilne rastline na Slovenskem, kot je bila tudi nam.

Priprava čaja

Pijemo ga predvsem za odvajanje vode. Vzamemo 2 čajni žlički mešanice korenin in zelišča ter naredimo poparek in mešanico prelijemo z 2 dcl vroče vode.

Opozorilo: voda, ki jo bomo uporabili, naj prej zavre, nakar jo pustimo nekaj minut, da se ohladi na temperaturo 80 stopinj Celzija.

Poparek pokrijemo, pustimo 5 do 10 minut, medtem pa večkrat premešamo. Dolgo vretje bi uničilo učinkovine. Pijemo zjutraj in zvečer po eno skodelico čaja, najbolje pol ure pred jedjo. Če pripravljamo zavretek, 1 čajno žličko mešanice regrata prelijemo z 2 dcl hladne vode, pustimo, da zavre in na najmanjšem ognju kuhamo 5 do 10 minut. Odstavimo, precedimo in pijemo.

Priprava soka

Tri pesti svežih listov prelijemo s 50 ml vode in jih v mešalniku dobro zmeljemo. Nastali sok odcedimo oziroma filtriramo. Hranimo v hladilniku. Kot kuro jemljemo 3x dnevno po eno veliko žlico. Sveži sok pospešuje krvni obtok, izločamnje vode in olajšuje prebavo.

Čajna mešanica

Za boljše delovanje jeter, žolčnika in črevesja uporabljamo regratovo korenino in zel v mešanici s potrošnikom in bedrencom (vzamemo v razmerju po 40 g, 40 g in 20 g). Iz dveh čajnih žličk na skodelico vode pripravimo poparek. Pijemo po eno do tri skodelice čaja na dan, pol ure pred jedjo.

Čaj, ki “čisti” kožo in izboljša delovanje jeter, črevesja in ledvic, je sestavljen iz regratove mešanice korenin in zeli, cveta oslada, zeli črne mete in korenike pirnice (vseh vzamemo po 20 g). Dve čajni žlički mešanice prelijemo s skodelico hladne vode in namakamo 6 do 8 ur. Nato zavremo. Po eno do dve skodelici nesladkanega čaja na dan pijemo 4 do 6 tednov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite