Regratova solata s krompirjem

Znam svetuje

Regratova solata s krompirjem je enostavno dobra, zdrava in poceni. Malo se potrudimo, naberemo regrat, skuhamo malo krompirja, še kis, sol in olje in odlično kosilo je pripravljeno.

Sestavine za regratovo solato s krompirjem

  • 1 skleda opranega regrata
  • 3 krompirji
  • 1 žlička soli
  • 2 žlici oljčnega ali semenskega olja
  • 0,5 dl vinskega ali jabolčnega kisa

Postopek

1Regrat nabiramo na krajih, kjer ni onesnaženja z izpušnimi plini in škropivi. Dobro ga operemo in odcedimo. Pri pranju regrata bodimo natančni, saj je običajno poln ostankov zemlje. Vodo zamenjajmo vsaj trikrat, dokler ni popolnoma čista.  

2Krompir damo v olupkih v hladno vodo, malo jo posolimo, da nam ne popoka in skuhamo do mehkega. Krompir kuhamo približno pol ure, odvisno od velikosti.  

3Vroč krompir olupimo, ga narežemo na rezine in posujemo ga po regratu. Dodamo olje in premešamo.

4Kisu dodamo sol in malo vode (odvisno kako kislo imate radi solato), vse skupaj zavremo in vroče prelijemo po naši solati.

5Še premešamo in takoj postrežemo.

Nasvet

Kisa nam ni potrebno zavreti, če nas ne moti, da so regratovi listi nekoliko trdi. Prav tako v kis lahko dodajamo različna zelišča in/ali česen.

Regrat za spomladansko čiščenje telesa

Regrat velja za naravno sredstvo za čiščenje jeter. Pripisujejo mu sposobnost spodbujanja delovanja jeter in izločanja toksinov iz telesa.

Svež regrat v solati krepi organizem, izboljšuje presnovo in pomaga pri čiščenju krvi. Nima posebnega vonja in je grenkega okusa. Je odličen diuretik poln vitaminov A, B in D, rudninskih snovi in železa.

Listi regrata delujejo kot blag diuretik, kar pomeni, da spodbujajo izločanje odvečne vode iz telesa. To je lahko koristno pri uravnavanju krvnega tlaka.

Regrat se v tradicionalni medicini uporablja že stoletja. Nekatere kulture so ga cenile zaradi njegovih zdravilnih lastnosti in ga uporabljale za zdravljenje različnih težav. V tradicionalnem zeliščarstvu se regrat priporoča za spomladansko čiščenje jeter in žolča ter pri revmatičnih obolenjih. 

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite