Lipa – ko imamo vneta dihala

Morda vas zanima

- Oglas -

Lipa (Tilia L.) je drevo z mehkim lesom in z listi srčaste oblike. Lipovo cvetje se že tradicionalno uporablja pri prehladu, gripi in drugih infekcijah dihal, ki jih spremlja visoka temperatura in pri katerih je zaželeno, da bi se bolnik čim bolj spotil.

Lipa je najbolj priljubljeno drevo med Slovenci. Tako stari kot današnji narodi so si za simbol redno izbrali tudi določeno drevo, ki so mu izkazovali posebno spoštovanje. Rusi imajo brezo, Gki oljko, Francozi topol, Perzijci cipreso … Kult lipe pa gojijo poleg nas tudi Nemci, Švicarji, Čehi, Poljaki, Hrvati in Bosanci.

Lipa in njen mehak les

Pri nas je lipa od nekdaj povezana z družabnim in pravnim življenjem na vasi. Lipa sredi vasi – skoraj ni bilo vasi brez lipe – je bila zbirališče vaških veljakov, ti so pod njo odločali o pomembnih zadevah, tu so razsojali tudi v pravdah, pod njo so se brali uradni razglasi in novice. Lipe so bile pomembne tudi v mestih – navsezadnje vemo tudi to, kako hudo je Martin Krpan razjezil cesarico, ko je na njenem dunajskem vrtu posekal košato lipo za svoj kij.

Lipa je v zgodovini našega naroda pogosto imela vlogo mejnega kamna, z lipo je povezan legendarni kralj Matjaž, najstarejša, kar nekaj sto let stara pa je Najevska lipa na Koroškem.

Lipo so ljubili rezbarji, saj ima mehak les: vsi kipi svetnikov in razpela s Kristusom iz tistega časa so izdelani iz lipovine, zato tudi kdaj slišite reklo: “Ne stoj kot lipov bog!”

Kdaj nabirati lipovo cvetje

Lipa cveti v juniju. Velja si zapomniti, da je treba nabirati lipovo cvetje takrat, ko sta dve tretjini cvetov v razcvetu – prezreli cvetovi nimajo nobene zdravilne vrednosti.

Lipovo cvetje nabiramo v lepem in suhem vremenu. Sušimo ga na senčnem, zračnem prostoru; cvetje mora tudi posušeno zadržati svojo naravno barvo in vonj.

Učinkovine lipovega cvetja so eterično olje s farnezolom, ki daje cvetju prijeten vonj, sluzi, vosek, tanin, vitamini, sladkor … Iz lipovega lesa pridobivajo aktivno oglje, ki ima veliko vpojno moč in ga najpogosteje uporabljamo pri zastrupitvah oziroma razstrupitvah.

Proti migreni

Lipovo cvetje se že tradicionalno uporablja pri prehladu, gripi in drugih infekcijah dihal, ki jih spremlja visoka temperatura in je zaželeno, da bi se bolnik, če hoče kar najhitreje ozdraveti, čim bolj spotil.

Lipovo cvetje je tudi pogosta sestavina čajnih mešanic za ublažitev kašlja, za znojenje in grgranje. Izvlečki lipe so sestavine v fitopreparatih, ki jih priporočajo za ublažitev suhega kašlja, pri zasluzitvi pljuč in bronhijev in pri težavah z ledvicami.

V ljudski medicini je bila lipa uporabljana kot diuretik, kot blago sredstvo proti krčem in za pomiritev. Lipov čaj je dober proti migreni, razdražljivosti, nekatera testiranja pa kažejo, da je učinkovit tudi pri zvišanem krvnem tlaku, povezanem s poapnjenjem žil.
Na veliko lipo dandanes uporabljajo tudi v kozmetiki.

Pitje lipovega čaja pa se odsvetuje ljudem, ki imajo srčne motnje, in ker o učinkovinah lipe ni dovolj raziskav, se zaradi previdnosti nosečnicam in doječim materam svetuje, da ga pijejo zmerno in ne prevečkrat.

Čajna mešanica za potenje

Potrebujemo 40 g lipovega cvetja, 30 g kamiličnega čaja in 30 g bezgovega cvetja.
Mešanico prelijemo z vrelo vodo (1 žlica mešanice za eno skodelico), pokrijemo, pustimo, da se ohladi do primerne temperature in pijemo nekajkrat na dan.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -