Šentjanževo olje

Znam svetuje

Šentjanževo olje, pridobljeno iz cvetov rastline šentjanževka (Hypericum perforatum L.), ima dolgo zgodovino uporabe v tradicionalni medicini zaradi svojih zdravilnih lastnosti.

Najbolj je znano po svojih koristnih učinkih na kožo in živčni sistem.

Nekateri od njegovih tradicionalnih načinov uporabe vključujejo:

 1. Lajšanje blagih opeklin in sončnih opeklin. Bodimo pozorni, da se ne namažemo s šentjanževim oljem, medtem ko se sončimo. Nežna koža lahko namreč dobi opekline. Le ko je koža dovolj rjava, si lahko privoščimo mazanje s šentjanževim oljem, ki bo poglobilo barvo naše rjave polti.
 2. Pomirjanje in vlaženje kože ter lajšanje suhe kože.
 3. Pomoč pri zmanjševanju videza brazgotin in strij.
 4. Lajšanje srbenja in draženja kože.
 5. Podpora pri zdravljenju manjših kožnih poškodb, kot so odrgnine in modrice.
 6. Lajšanje napetosti in stresa, zahvaljujoč svojemu sproščujočemu učinku.

Poleg tega so nekatere študije predlagale, da šentjanževo olje lahko deluje kot naravno sredstvo za blaženje simptomov blage do zmerne depresije.

Sestavine za šentjanževo olje

 • 1 skodelica svežih šentjanževih cvetov (pazite, da cvetovi niso vlažni ali umazani)
 • Približno 2 skodelici nerafiniranega oljčnega ali sončničnega olja (cvetovi morajo biti pokriti)

Oprema

 • Čista steklenica ali kozarec s tesno prilegajočim pokrovom
 • Čista gaza ali cedilo
 • Čista posoda za shranjevanje olja, najboljše temne stekleničke

Postopek

1Priprava cvetov: Najprej poskrbite, da so cvetovi šentjanževke čisti in brez umazanije ali insektov. Izberite sveže cvetove, idealno v suhem vremenu, saj vlažni cvetovi lahko povzročijo, da olje postane ranljivo za razvoj plesni. Previdno odstranite ostanke listja in stebla, če so prisotni.

2Surovine: Vzemite čisto stekleno posodo ali kozarec s tesno prilegajočim pokrovom. Uporabite nerafinirano oljčno olje ali sončnično olje. Obe možnosti sta primerni, saj se dobro prenašata vonj in lastnosti šentjanževke.

3Kombinacija olja in cvetov: V kozarec stresite sveže šentjanževe cvetove in jih prelijte z oljem, da so cvetovi popolnoma prekriti. Poskrbite, da ne ostanejo zračni mehurčki, zato posodico parkrat udarite od pult (seveda je pri tem ne smete razbiti).

4Maceracija: Zaprite posodo s pokrovom in jo postavite na sončno mesto, vendar ne neposredno na sončno svetlobo. Olje s šentjanževimi cvetovi naj stoji vsaj 2 tedna, da se cvetovi dobro prepojijo z oljem. Med tem obdobjem vsak dan pretresite kozarec, da se sestavine dobro premešajo.

5Precejevanje: Po 2 tednih olje precedite skozi gazo ali fino cedilo, da odstranite vse cvetne delce. Dobro iztisnite vso tekočino iz cvetov, da pridobite čim več zdravilnih učinkovin šentjanževke.

6Shranjevanje: Precejen olje prelijte v čisto steklenico ali posodo za shranjevanje. Poskrbite, da ima tesno prilegajoč pokrov. Shranjujte olje na temnem, hladnem mestu, da ohranite njegovo svežino in učinkovitost.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite