Grelni balzam za lajšanje bolečin

Znam svetuje

Grelni balzam za lajšanje bolečin sestavljajo začimbe, ki so jih že skozi zgodovino uporabljali kot sredstva za lajšanje bolečin. Vse več ljudi išče alternativne, naravne načine zdravljenja za obvladovanje bolečin. Ta balzam je še posebej uporaben za ljudi, dolgotrajne uporabnike, katerih stranski učinki predpisanih nesteroidnih protivnetnih krem, omejujejo njihovo uporabo.

Sestavine za grelni balzam za lajšanje bolečin

Spodaj navedene količine predstavljajo en majhen kozarec (približno 50 ml).

  • 1/2 čajne žličke drobno mlete kurkume
  • 1/2 čajne žličke fino mletega kajenskega popra
  • 1/4 čajne žličke drobno mletega črnega popra
  • 3 žlice nosilnega olja
  • 6 g čebeljega voska ali kakavovega masla

Postopek

1Združite vse tri začimbe v majhnem kozarcu in dodajte nosilno olje ( glej v članku spodaj “o sestavinah”) . Postavite kozarec v lonec s toplo vodo (ne več kot 37 °C) in pustite, da se začimbe vsaj 3 ure namakajo v olju. Olje bo potemnilo.

2Kurkumin, kapsaicin in piperin so vsi topni v olju, zato se vse majhne trdne snovi, ki ostanejo (ki so večinoma ostanki črnega popra), usedejo na dno, tako da jih je mogoče enostavno odstraniti z odlivanjem olja (rahlo odlijte olje, medtem ko ostanejo trdne snovi na dnu kozarca).

3Olju dodajte čebelji vosek ali kakavovo maslo in kozarec ponovno postavite nazaj v lonec z vodo (tokrat ne več kot 65°C), dokler se čebelji vosek ne stopi. Ko ste zadovoljni z gostoto, odstranite kozarec iz lonca z vodo in pustite, da se počasi ohladi.

4Ko se balzam strdi, je pripravljen za uporabo.

Uporaba

3- do 4-krat na dan temeljito vmasirajte v kožo.

Grelnega balzama za lajšanje bolečin ne nanašajte na odprte rane ali ureznine, saj bo povzročil oster pekoč občutek, nekatere spojine v kurkumi pa delujejo proti strjevanju krvi, zato bo trajalo dlje, da se kri strdi.

Balzam bo obarval kožo zaradi kurkume in kajenskega popra, vendar so ti madeži topni v olju, zato jih odstranite tako, da v kožo vmasirate nekaj olja in nato sperite z milnico.

Shranjevanje

Balzam je najbolje hraniti v čistem, steriliziranem steklenem kozarcu pri sobni temperaturi. Ker je izključno na oljni osnovi, bo obstojen vsaj 6 mesecev.

O sestavinah

Nosilna olja

Za izdelavo tega balzama je potrebno nosilno olje. Vsako rastlinsko olje bo delovalo, vendar spodaj je nekaj predlaganih olj, ki so po razumni ceni in jih je v nekaterih državah mogoče pridobiti lokalno.

Deviško oljčno olje je najbolj praktično, saj ga je mogoče kupiti povsod in ima veliko koristi za zdravje, vključno z ohranjanjem elastičnosti vaše kože.


Kokosovo olje je prav tako enostavno dobit, maščobne kisline v njem so odlične za celjenje površine vaše kože, vendar to pomeni, da nima močne prodorne sposobnosti.

Sojino olje ima eno najvišjih stopenj vpijanja v kožo, zato je idealno za vse balzame za lajšanje bolečin. Lahko prodre globlje v povrhnjico in zagotovi olajšanje bližje sklepom.

Kurkuma
Številne študije so pokazale, da kurkumin, ki ga najdemo v KURKUMI, povzroča pomembne izboljšave pri najrazličnejših kožnih obolenjih in lajšanje bolečin. Je močan protivnetni in antioksidant in ga pogosto najdemo v zdravilih za lajšanje bolečin, saj nima večjih stranskih učinkov. Pri lokalni uporabi lahko kurkuma zagotovi lokalno lajšanje bolečin, hkrati pa zaščiti, očisti in nahrani kožo s svojimi protibakterijskimi, protiglivičnimi in protirakastimi lastnostmi.

Kajenski poper vsebuje kapsaicin, ki je znano protibolečinsko in protivnetno sredstvo. Pri lokalni uporabi lahko ta močna, grelna začimba pomaga lajšati bolečino tako, da zmanjša molekule, ki signalizirajo bolečino skozi živčni sistem, na enak način kot ibuprofen. Bolj ko je paprika pekoča, več kapsaicina vsebuje, zato za najbolj učinkovit balzam uporabite pekočo kajensko ali čili papriko.

Črni poper. Piperin, ki ga najdemo v ČRNEM POPRU, znatno upočasni razgradnjo in oksidacijo hranil in spojin, da ima vaše telo več časa, da jih absorbira. Študije so pokazale, da je to še posebej učinkovito za kurkumin. Zaradi tega je črni poper fantastičen dodatek k temu ogrevalnemu balzamu s kurkumo in kajenskim poprom.

Čebelji vosek je sestavljen iz več kot 300 posameznih delcev. Estri nasičenih maščobnih kislin z enovalentnimi alifatskimi alkoholi so glavna sestavina voska in predstavljajo nekje 74% delež vseh spojin. Preostali delež sestavin čebeljega voska predstavljajo proste maščobne kisline (13%) in alifatski ogljikovodiki (13%). V čebeljem vosku se poleg omenjenega nahaja še približno 50 aromatičnih snovi, barvila, nekaj mineralov in veliko vitamina A.

Kakavovo maslo varuje in ščiti kožo ter krepi njeno obrambno sposobnost in spodbuja njeno obnovo. Afriške ženske že stoletja uporabljajo maslo kakava za nego telesa in zaščito kože ob različnih vremenskih pogojih (sonce, mraz in veter).

Kakavovo maslo je bogato s hranilnimi snovmi, vitaminom E in močnimi antioksidanti, ki zavirajo proste radikale in ščitijo kožo pred prezgodnjim staranjem in negativnimi vplivi okolja. Maslo se globoko vpije, preprečuje izgubo vlage, kožo dodatno vlaži in ohranja njeno prožnost ter ji vrača mehkobo. Je prijetnega, aromatičnega vonja.

Zmanjšuje znake suhe in razpokane kože, gladi gubice, blagodejne sestavine v kakavu ščitijo in negujejo kožo izpostavljeno soncu, zaradi svojstvenih lastnosti pa ohranja in podaljšuje zagorelost kože ter prispeva k njenemu lepšemu tenu. Kakavovo maslo ne vsebuje zaščitnega faktorja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite