Navadna arnika (Arnica montana) – močna proti vnetjem

Morda vas zanima

- Oglas -

Navadno arniko (Arnica montana L.) smo kot zdravilno rastlino prepoznali šele v 16. stoletju, je pa zato hitro postala ena najbolj znanih in najpogosteje uporabljenih rastlin v ljudskem zdravilstvu. Nabiramo jo na naravnih rastiščih, res pa je, da je zaščitena vrsta.

Najpogosteje nabiramo cvetove in jih uporabljamo brez zelenega koška. Dobro jih posušimo in hranimo v zaprti posodi. Njihov vonj je močan in aromatičen, okus pa pekoč.

Uporaba

Arnika deluje antiflogistično (proti vnetjem) in antiseptično (kot razkužilo), k čemur prispeva helenalin in njegovi derivati. Zaradi analeptičnega učinka poživijo tudi delovanje dihal, srca in krvnega obtoka. Helenalin pri tem podpirajon tudi flavoni.

Koristna je pri udarninah, zmečkaninah, izvinih, izpahih in drugih posledicah poškodb in nesreč.

V ljudskem zdtavilstvu se uporablja pri površinskem vnetju ven, pri trombozah, revmatičnih težavah, bolečinah mišic in sklepov, pikih žuželk in vnetjih sluznice, predvsem v ustih in žrelu.

Notranje pa jo uporabljamo v pripravkih, kot je tonik za srce in krvni obtok, medtem ko se uporaba pri obolenjih želodca odsvetuje. Helenalinski detivati namreč v večjih količinah toksično delujejho na srce in povzročajo alergije.

Alergije so možne tudi ob zunanji uporabi. Že ob prvih znakih pordečitve in kožnih izpuščajih zdravljenje z arniko prekinemo in je ne uporabljamo več. Najpogosteje so prizadeti bolniki, ki že imajo alergične reakcije na kamilico, ognjič ali rman.

Sestavine

V glostem, rumenkasto-rdeče obarvanem eteričnem olju arnike so monoterpeni in seskvviterpeni, kot so timol, timoleter, felandren, mircen, humulen, kadoinen, kariofilen in številni drugi.

Za učinkovanje arnike so najpomembnejši seskviterpenski laktoni helenalin, arnifolin in drigi.

V cvetovih je veliko flavonskih in flavonolnih glikozidov, pa še triterpenska alkohola arnidiol in faradiol, karotenoidi, fenilkarboksilne kisline, kumarini, poliacetileni in pirolizidinski alkaloidi.

Pripravimo tinkturo

Potrebujemo 5 g suhih cvetov arnike, ki jih prelijemo s 100 ml 70% alkohola. Pustimo cvetove, da se namakajo 2-3 tedne. V tem času posodo večkrat stresamo.

Po pretečenem času tekočno precedimo in jo shranimo v temnih stekleničkah.

Namesto alkohola lahko uporabimo tudi dobro domače žganje.

Vedno jo uporabljamo le razredčeno. Za grgranje vzamemo 1 žlico tinkture in 250 ml vode. Za obkladke enako količine tinkture razredčimo v pol litra vode.

Masažno olje

En del suhih cvetov prelijemo s petimi deli dobrega olja (oljčno, sončnično). Olje uporabljamo za masažo bolečih mišic in sklepov.

Čaj proti izčrpanosti

Ko arniko uživamo notranje, jo vedno uporabljamo samo v mešanicah z drugimi rastlinskimi drogami.

Ta mešanica je odlična ob izčrpanosti in srčnimi težavami, ki so z njo povezane (infekcije, športno srce, menopavza).

Potrebujemo

  • 30 g skorje češmina
  • 30 g zeli vinske rutice
  • 20 g listov rožmarina
  • 15 g zeli rmana
  • 5 g cvetov arnike

Iz 2 čajnih žlic mešanice pripravimo poparek. Na dan ga spijemo 1 do 2 skodelici.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -