Kako pripraviti mafine, te slastne majhne dobrote?

Znam svetuje

Kako pripraviti mafine? To je dejansko preprosto. Mafini so priljubljeno sladko ali slano pecivo prav zaradi tega, ker jih hitro in preprosto pripravimo, njihov okus pa praktično nima meja. Poznamo veliko vrst mafinov, ki jih tradicionalno pečemo v modelčkih za mafine.  

Testo običajno vsebuje moko, sladkor, pecilni prašek, jajca, maščobo, tekočino (mleko, pinjenec, jogurt, kisla smetana) in sol. Splošno razmerje med suhimi in mokrimi sestavinami je praviloma 2: 1

Posušeno ali sveže sadje, oreščki, čokolada, izvlečki, zelišča in začimbe, koruzna moka, otrobi, oves so nekatere od arom in sestavin, ki jih lahko dodamo osnovnemu testu. Za lepši izgled jih lahko krasimo na več načinov, jim damo zgodbo in pripravimo velikonočne, božične, spomladanske in še kakšne mafine. Najboljši so, če jih postrežemo še tople.

V veliko originalnih receptih za mafine se poleg pecilnega praška uporablja tudi jedilna soda bikarbona. Sode ni priporočljivo povsem zamenjati s pecilnim praškom, saj bodo takrat mafini manjši. Namesto pecilnega praška pa smo že uspešno uporabili vinski kamen, le da ga dodamo bolj radodarno – recimo pol žličke več, kot bi dali pecilnega praška.

Kadar imajo mafini kakšno kislo sestavino (jogurt, sirotko, kislo mleko, kislo smetano, limonin sok), lahko uporabljamo sodo, saj pripomore k bolj rahlemu testu, pri sladkih sestavinah pa je bolje uporabiti pecilni prašek. Ne v enakem razmerju, pač pa malo povečamo količino, npr. namesto 1 žličke sode uporabimo 1½-2 žlički pecilnega praška.

Zanimivosti

Mafini so majhni, okrogli kruhki sladkega ali slanega okusa. Beseda muffin izhaja iz francoske besede “moufflet”, ki se pogosto uporablja za kruh in drugo mehko pecivo, vendar mafini ne izhajajo iz Francije.

Angleški recepti za mafine so se začeli pojavljati v začetku 19. stoletja. V viktorijanski dobi so mladeniči na ulicah prodajali kolačke s posebnimi vozički in pozvonili, da bi pritegnili kupce. Ljudje so hiteli kupovati kolačke in jih jedli med popoldanskimi čajem. Ta praksa je navdihnila angleško pesem z naslovom “Here Comes the Muffin Man”.

Zanimivo dejstvo o mafinih je, da obstajata dve vrsti, angleška ali ameriška različica. Angleški mafini so pravzaprav majhni, ploščati kruhki, ki jih pogosto jemo za zajtrk in tako s sladkimi (marmeladami, maslom…) kot s slanimi dodatki (slanina, jajca …). Je že tako, da so bolj poznani ameriški, sladki mafini.

Nekaj nasvetov za pripravo mafinov

1Od količine masla in sladkorja je odvisno, ali bo naš mafin bolj suh, podoben biskvitu ali bolj sočen kot tortice. Sočnost se da uravnavati tudi z malo več tekočine (jogurta, smetane, mleka ali kar vode) ali sadja. Sadje kot dodatek poveča sočnost ravno zato, ker spusti tekočino.

2Vse sestavine segrejemo na sobno temperaturo, preden začnemo pripravljati testo. Če imajo jajca, maslo in mleko sobno temperaturo, jih lažje in hitreje zamesimo v gladko zmes. 

2Za pripravo mafinov potrebujemo dve skledi, v eni zmešamo mokre sestavine, v drugi pa suhe. Nato jih združimo in zelo na hitro premešamo, da se gluten ne razvije do konca – to naredi naše mafine še posebej sočne.

3Sladkor dodajamo mokrim sestavinam. Najbolje je, da jajca in sladkor penasto vmešamo, dodamo tekočino (mleko, jogurt …), premešamo in vlijemo v suhe sestavine. Suhe sestavine (moko, kakav v prahu, pecilni prašek, sol…) prav tako dobro premešamo med sabo. Enkrat ko združimo mokre in suhe sestavine pa pazimo, da ne mešamo predolgo. Zmešamo jih na roko, 10 do 15 potez z metlico bo zadostovalo. Morebitne grudice se v pečenih mafinih ne bodo čutile.

4Preden v testo vmešamo dodatke (sadje, oreščke …), jih poprašimo z malo moke. To jim prepreči, da bi potonili na dno. S testom jih le rahlo premešajte.

5Mafine pečemo v  modelčkih za mafine, ki jih lahko obložimo s papirnatimi košaricami za peko. Če želimo kolačke s kupčkom, polnimo modelčke skoraj do vrha, sicer pa do 2/3. Polnimo jih z žlico ali zajemalko za sladoled. Prav tako moramo paziti, da mafinov ne prepečemo. Pečejo se po navadi od 25-30 minut na 180-200°C. Za preizkus potisnemo leseno palčko v mafin – ko je pečen, je palčka čista. Po peki naj 5 minut počivajo v pekaču.

Pečene lahko okrasimo z kremo in dobimo priljubljene mini tortice ali cupcakes, dodajamo sveže sadje, navlažimo s sokom …

Mafini so prav zaradi enostavnosti in raznolikosti primerni za vse, ki niso ravno vešči kuhanja. Na naši strani najdete veliko receptov, seveda si pa lahko izmislite povsem svojega.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite