Trobentice – očistimo dihala

Znam svetuje

Trobentica, gospa iz družine jegličevk, je ena izmed najbolj zgodnjih cvetlic, ki jih nabiramo na pomlad. Polna je vitamina C. V zdravilne namene nabiramo cvetove, ki jih utrgamo z mlado zeleno čašico vred ali brez nje, lahko pa pobiramo tudi mlade liste.

Osebna izkaznica trobentice

Ime: trobentica (primula Vulgaris L.)

Nabiramo: cvetove pomladi, korenine jeseni ali spomladi, preden rastlina zacveti. V zdravilne namene izkopljemo tudi korenine, vendar morajo biti stare vsaj dve leti.

Nabiranje in sušenje

Že februar, če je le topel, je v Istri čas za nabiranje torbentic. Poleg cvetov lahko nabiramo tudi mlade, zelene čašice. Cvetove nabiramo ob sončnem in suhem vremenu – takrat imajo največ učinkovin. Sušimo jih v senci na prepihu ali v sušilcu. Posušene cvetove hranimo v zaprti temni steklenici, saj na svetlobi hitro izgubijo bravo.

Če se odločimo za nabiranje korenin, jih najprej v hladni vodi temeljito očistimo s krtačko. Odstranimo tudim koreninske laske. Seveda jih nikakor ne namakamo v vodi. Posušimo jih na enak način kot cvetove na prepihu, imajo pa to prednost, da jih lahko posušimo ob neposrednem viru toplote. Torej ob pečki ali na soncu.

Iz posušenih korenin lahko pripravimo čaj, ki pomaga pri bronhialnih težavah, saj spodbuja izkašljevanje sluzi.

Pri nabiranju trobentic moramo biti previdni, da iz enega rastišča ne potrgamo vseh cvetov. Če iz vsake skupine trobentic potrgamo le malo, rastilne ne prizadenemo preveč in se znova hitro razraste.

Kdaj jo uporabljamo?

Čaj iz svežih ali posušenih cvetov trobentic uporabljamo za spomladansko čiščenje telesa, trobentice pa so zelo koristne tudi kot pripomoček pri čiščenju dihal in lažjem izkašljevanju.

Čisti kri, ledvice in sečila. Odvaja seč. Krepi srce in živce, preganja glavobole in migrene, odganja nespečnost. Od daljši uporabi naj bi s pomočjo čaja iz trobentic pregnali tudi revmo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite