Lovor – dišeči odličnež

Morda vas zanima

- Oglas -

Lovor je pomembna začimba, ki jedem daje okus, je zelo uporabna in zdravilna ob prehladih, pomirjevalo za živce, ugodje za prebavila. Da je odličnež, dokazuje že njegovo latinsko ime Laurus nobilis in iz zgodovine vemo, da so iz lovorja v antiki izdelovali lovorjeve vence, s katerimi so krasili športnike, vojskovodje, pesnike in, seveda, cesarje.

Na Balkanu in Bližnjem vzhodu lovorju pravijo dafne, kiar izhaja iz starogrške mitologije. Ko se je bog Apolon tako močno zagledal v nimfo Dafne, da se je po pomoč zatekla k vzhovnemu grškemu bogu Zevsu, jo je ta spremenil v lovorjev grm in skril pred nadležnežem. Zgodba je tako odmevala, da je pustila svojo sled.

Koristi lovorja

Lovor so že antični zdravniki priporočali za blaženje revmatičnih bolezni, pri težavah s prebavo in jetri, proti splošni oslabelosti in celo za odganjanje mrčesa.

Lovorovi listi so dober insekticid, ki ga damo v moko in tako uničimo rjavega in malega mokarja. Če ga damo med suho sadje, preprečimo razvoj črvov in moljev.

V domači lekarni je dobro imeti lovorovo olje, ki blaži krče in bolečine v trebuhu. V aromaterapiji lovor uporabljajo še za blaženje izčrpanosti, težav s spominom, pri depresiji in za hitro regeneracijo telesa.

Lovorjevo olje pospešuje prekrvavitev mišičnega tkiva, zato se uporablja za masažo mišic, otrdelih sklepov in po športnih poškodbah na sploh.

Lovor v loncu

Lovor spodbuja apetit, pospešuje prebavo in izboljšuje okus jedem. Deluje antibiotično, protiglivično in aseptično; torej čisti hrano in telo. Najpomembnejša sestavina za človeka so različna eterična olja, maščobno olje in čreslovine.

Kot začimba je nepogrešljiv pri fižolovih jedeh, zelju in enolončnicah, dober je za krompirjeve juhe, ričet, joto, vse vrste golažev, obare in divjačino. Ko pečemo meso, ki ima močan vonj, lovor zdrobimo in potresemo po mesu. Lovor se na sploh dobro razume s timijanom, peteršiljem in poprom v zrnju.

Je nujen sestavni del marinad ter kisa za vlaganje zelenjave in gobic, saj izboljša okus in deluje kot naravni konzervans.

Skupaj z limono in koromačem izboljša okus rib.

Obkladki za ohromele ude

Lovorjevi obkladki so uporabni pri zvinih, nategnjenih kitah in ohromelosti udov.

Postopek

1Nasekljane lovorove liste namočimo v alkohol za več tednov, precedimo in uporabljamo za obkladke.

Lovorova kopel pa je dobra proti revmatizmu – skuhamo močan čaj in ga med koppanjem vlijemo v kad.

Lovorjev kis

V steklenico damo 10 do 15 lovorovih listov (ali kar celo vejico) in žlico koromačevih semen. Liste prelijemo z jabolčnim kisom, ki jih mora čisto prekriti. Steklenico dobro zapremo in za najmanj dva tedna postavimo v temen in hladen prostor.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -