Lovorova raztopina za boleče sklepe in kosti

Znam svetuje

Lovorova raztopina za boleče sklepe in kosti je učinkovito, doma pripravljeno naravno zdravilo. Odlična je, če želimo pozdraviti bolečine v sklepih in kosteh. Za bolečine je kriva sol, ki se nalaga v kosteh, ta lovorova raztopina pa nas bo očistila soli in okrepila naše okostje. Raztopine ne smete uživati, če imate težave z ledvicami, jetri ali s prebavo.

Sestavine za lovorovo raztopino za boleče sklepe in kosti

 • 5 g svežih lovorovih listov
 • 3 dcl vrele vode

Postopek

1Izdelave raztopine se lotite zvečer. V posodo dajte 5 g lovorovih listov, ki ste jih prej sesekljali. Prelijte jih s 3 dcl vrele vode, pokrijte posodo in čaj na majhnem ognju kuhajte še 5 minut.

2Po pretečenem času posodo odstavite z ognja, raztopino pokrijte in pustite, da počiva vso noč. Lahko jo z listi vred prelijete tudi v termos posodo. Lovorova raztopina za boleče sklepe in kosti je pripravljena.

Uporaba

Naslednji dan lovorovo raztopino precedimo in precejeno tekočino ves dan pijemo po majhnih požirkih. Nikakor je ne smemo spiti naenkrat.

Zvečer postopek ponovimo: z vrelo vodo prelijemo lovorove liste, kuhamo 5 minut in pokrito pustimo, da počiva. Zjutraj precedimo in znova pijemo v majhnih požirkih čez ves dan.

To naredimo 3 noči zapored. Sledi pavza, ki naj traja 7 dni, nakar to zdravilno kuro po želji spet ponovimo. Če imamo kronične bolezni sklepov in kosti, nam bo lovorova raztopina za boleče sklepe in kosti služila, če jo uživamo 5 dni zapored.

Med kuro boste mogoče opaziti, da se vam je urin obarval rdeče in da pogosto hodite na malo potrebo. Nič nenavadnega se vam ne dogaja, le soli v našem telesu se topijo in dražijo mehur.

Po 2 tednih bi vas morali nehati boleti sklepi in kosti, začutili naj bi tudi večjo gibčnost, kar pomeni, da je zdravljene z lovorom uspelo. Če vas sklepi in kosti še vedno bolijo, ponovite kuro z lovorovo raztopino.

Kaj vsebuje lovor?

 • Listi lovora (Laurus nobilis L.) vsebujejo grenčine in eterična olja, kot sta cineol (eukaliptol) in eugenol. Ta olja prispevajo k značilnemu vonju in okusu lovorja. Cineol pa ima celo antibakterijske lastnosti, ki pomagajo v boju proti bakterijam. Sestavini linalol in cineol podpirata delovanje presnove možganov in pomagata pri motnjah koncentracije. Lovor je pravo zelišče za vse, ki imajo zahtevno umsko delo.
 • Čreslovine spodbujajo prebavo in apetit.
 • Listi vsebujejo tudi flavonoide, ki so naravni antioksidanti in pomagajo v boju proti prostim radikalom ter prispevajo k zaščiti celic pred poškodbami.
 • Tudi tanini so prisotni v lovorovih listih, te snovi pa imajo adstrigentne lastnosti in blažijo vnetja.
 • Lovorovi listi vsebujejo minerale, kot so magnezij, mangan ter vitamin C.
 • Lovor nas pomirja in sprošča. Nežno deluje na živčni sistem ter prispeva k zmanjšanju stresa in tesnobe.
 • Lovorovi listi se uporabljajo tudi za spodbujanje prebave in zmanjšanje prebavnih težav, kot so napihnjenost, napenjanje in zaprtje.
 • Uporablja se tudi za lajšanje simptomov prehlada, saj pomaga pri raztapljanju sluzi in izboljša dihalne poti.
 • Eterična olja v lovoru imajo nekatere antifungalne lastnosti, ki pomagajo v boju proti glivičnim okužbam.

V plodovih je poleg eteričnih olj 30% maščobnega rastlinskega olja, nekaj škroba in sladkorja. V iztisnjenem olju so eterično olje in gliceridi laurinske, palmitinske, oleinske in linolne kisline. Vsebujejo tudi miricilni alkohol. Za lovorjevo olje tudi velja, da ga ne uporabljamo takoj, ampak je priporočljivo, da eno leto odleži.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite