Figova marmelada s pomarančo

Znam svetuje

This post is also available in: English (Angleščina) Hrvatski (Hrvaški) Deutsch (Nemščina) Italiano (Italijanski)

Figova marmelada s pomarančo združuje naravno sladkost sočnih fig in osvežujočo aromo pomaranče. Ta okusna marmelada bo popestrila vaš zajtrk ali prigrizek, njena harmonična kombinacija sladkosti in citrusne svežine pa bo navdušila vaše brbončice. Poleg tega je odlična tudi kot sestavina za različne sladice in glazure.

Sestavine za figovo marmelado s pomarančo

  • 1 kg svežih fig
  • 2 pomaranči
  • 500 g sladkorja
  • 1 limona (sok)
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta

Postopek

1Figam odstranite peclje in jih narežite na manjše koščke. Pomaranči olupite, nato narežite na majhne koščke ter odstranite semena.

2V večjem loncu zmešajte narezane fige, pomaranče in sladkor. Dodajte vaniljev ekstrakt po želji ter sok ene limone. Dobro premešajte vse sestavine.

3Postavite lonec na štedilnik in segrevajte na srednji temperaturi. Zavrite mešanico, nato zmanjšajte temperaturo na nizko. Občasno mešajte, da se marmelada ne prime dna lonca.

4Kuhajte marmelado približno 45–60 minut oziroma dokler se ne zgosti in dobi lepo temno barvo. Med kuhanjem se bo marmelada začela gostiti in mehurčkati.

5Ko je marmelada pripravljena, jo prelijte v sterilizirane kozarce in jih tesno zaprite.

6Shranite figovo marmelado s pomarančo na hladnem in temnem mestu. Uživajte jo na kruhu, toastu, palačinkah ali kot dodatek k različnim jedem.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Kako dolgo zdrži figova marmelada s pomarančo?

Če je pravilno shranjena v steriliziranih kozarcih na hladnem in temnem mestu, lahko zdrži več mesecev. Po odprtju pa jo hranite v hladilniku in porabite v nekaj tednih.

Ali lahko uporabim suhe fige?

Lahko, vendar jih je treba pred kuhanjem namočiti v vodi, da se zmehčajo. Rezultat bo nekoliko gostejša in bolj intenzivno sladka marmelada.

S čim se marmelada najbolje poda?

Odlično se poda na svež kruh, palačinke, toast ali kot dodatek k sirnim ploščam in različnim sladicam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite