Testenine gricia – Pasta alla gricia

Znam svetuje

Pasta alla gricia ali pasta alla griscia je tipična za italijansko deželo Lazio. Nastala je v kraju Grisciano, od kod tudi ime in je bila prehrana pastirjev s tistega področja. Je enostavna jed iz sušenih ličnic (guanciale), črnega popra in sira pecorino di Amatrice ali pecorino romano (ta je na voljo tudi pri nas).

S prihodom paradižnika v Evropo se je jedi dodal paradižnik in nastala je pasta all’amatriciana. Pasta alla gricia zato velja za njeno predhodnico in nekateri ji rečejo tudi bela amatriciana (l’amatriciana in bianco).

Sestavine za testenine gricia – Pasta alla gricia

  • 200 g testenin
  • 50 g sira pecorino
  • 150 g ličnic – guanciale
  • poper

Postopek

1Vodo solimo in zavremo, vanjo stresemo testenine in kuhamo.

2Ličnice narežemo na trakce. Damo v ponev, popramo in na nizkem ognju pražimo približno 5 minut, da se mesnati del lepo zapeče, beli del pa postane prozoren. Popečene zalijemo s polovico zajemalke vode, v kateri se kuhajo testenine in premešamo ter pustimo, da malo vode izpari.

3Dodamo kuhane in odcejene testenine, 40 g sira pecorino in še eno zajemalko vode, v kateri so se kuhale testenine. Mešamo, da voda izpari in se sir stopi ter naredi kremasta omaka. Potresemo s preostalim sirom in postrežemo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite