Pasta alla gricia ali pasta alla griscia je tipična za italijansko deželo Lazio. Nastala je v kraju Grisciano, od kod tudi ime in je bila prehrana pastirjev s tistega področja. Je enostavna jed iz sušenih ličnic (guanciale), črnega popra in sira pecorino di Amatrice ali pecorino romano (ta je na voljo tudi pri nas). S prihodom paradižnika v Evropo se je jedi dodal paradižnik in nastala je pasta all’amatriciana. Pasta alla gricia zato velja za njeno predhodnico in nekateri ji rečejo tudi bela amatriciana (l’amatriciana in bianco).
Sestavine
- 200 g testenin
- 50 g sira pecorino
- 150 g ličnic – guanciale
- poper
Postopek
1Vodo solimo in zavremo, vanjo stresemo testenine in kuhamo.
2Ličnice narežemo na trakce. Damo v ponev, popramo in na nizkem ognju pražimo približno 5 minut, da se mesnati del lepo zapeče, beli del pa postane prozoren. Popečene zalijemo s polovico zajemalke vode, v kateri se kuhajo testenine in premešamo ter pustimo, da malo vode izpari.
3Dodamo kuhane in odcejene testenine, 40 g sira pecorino in še eno zajemalko vode, v kateri so se kuhale testenine. Mešamo, da voda izpari in se sir stopi ter naredi kremasta omaka. Potresemo s preostalim sirom in postrežemo.