Kandirana pomarančna lupinica

Morda vas zanima

Pomaranča je klasično decembrsko darilo. Če najdete neškropljeno, nujno uporabite njen olupek za res slastne kandirane lupinice.

Sestavine

  • 2 veliki pomaranči
  • 4 skodelice sladkorja
  • 3 skodelice vode
  • papir za peko
  • folija

Priprava

1

Pomaranče olupimo z lupilcem v obliki črke Y. Olupke bomo uporabili, zaradi lupilca pa ne bomo izgubljali časa s čiščenjem notranjosti pomarančnih lupin.

2

Če lupilca nimamo, vsako pomarančo zarežemo štiri krat naokrog. Vsak del olupka odstranimo, ne da bi ga raztrgali.

3

Olupke čistimo vsega belega in jih narežemo na tanke trakce.

4

Zavremo vodo. Lupinice damo v krop, kuhamo jih 15 minut, vzamemo ven, splahnemo pod hladno vodo. odcedimo in posušimo oziroma popivnamo s papirnato brisačko.

5

Zamenjamo vodo, jo znova zavremo in znova kuhamo pomarančne lupinice. Splahnemo jih pod hladno vodo. S tem procesom smo se rešili grenkobe iz lupine.

6

Naredimo sladkorni sirup. Zavremo 3 skodelice vode, v katero smo dali 3 skodelice sladkorja. Ko se sladkor raztopi, dodamo lupinice.

7

Naj zmes zavre, nato zmanjšamo ogenj in na zmernem ognju kuhamo še približno 45 minut. Lupinice se bodo zmehčale, sirup bo postal penast. Vzamemo jih ven in še vroče položimo na sladkor. Sirupa ne zavržemo, temveč ga uporabimo kot sok.

8Na peki papir damo preostalo skodelico sladkorja in nanjo položimo še vroče pomarančne lupinice. Lepo jih obračamo, da se jih prime sladkor. Posladkane lupinice premestimo na aluminjasto folijo.
Postopek ponovimo, dokler ne posladkamo in lepo zložimo ter pošljemo v sušenje vseh lupinic.

Nasveti

9Če jih sušimo na zraku, bo trajalo dan ali dva, da se zares osušijo. Če jih sušimo v pečici, bosta zadostovali 2 uri in pol na 100 stopinjah Celzija.
Hranimo jih v suhem prostoru ali v zmrzovalniku. Če ne želimo, nam lupinic po obdelavi in kuhanju v soku ni treba sladkati. Shranimo jih ter kot dodatek k okusu uporabimo pri peki.

Prejšnji članekParadižnikova marmelada
Naslednji članekCvetačna juha
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -