Domači gosti marelični sok

Morda vas zanima

- Oglas -

Domači gosti marelični sok je poslastica, ki jo zlahka naredimo doma. Pri pripravi gostega mareličnega soka marelice najprej operemo, olupimo in jim odstranimo koščice. Nato jih pokuhamo do mehkega in zmiksamo v mešalniku, da dobimo gladko pasto ali pire. Znova dodamo vodo in ko sok začne vreti, je pripravljen. Lahko ga še precedimo skozi gazo, ki jo damo na cedilko, a to naredimo le, če nas motijo koščki mareličnega pireja. Gosti marelični sok ima intenziven okus po marelicah in je bolj koncentriran kot običajen tekoči sok.

Gosti marelični sok se lahko uporablja na različne načine:

 1. Pijača: Gosti marelični sok se lahko razredči z vodo ali gazirano vodo ter se pije kot osvežilna pijača.
 2. Dodatek k sladicam: Uporablja se lahko kot dodatek ali nadev za torte, pite, kolače, krofe in druge sladice.
 3. Marmelade in džemi: Gosti marelični sok se lahko uporablja pri pripravi marmelad in džemov, kjer dodaja intenziven okus in gostoto.
 4. Marinade in omake: Lahko se uporablja kot sestavina za pripravo marinad za meso ali kot dodatek k omakam za slane jedi.

Marelice (Prunus armeniaca L.) imajo polno koristnih hranilnih snovi. Med najpomembnejšimi so:

 1. Vitamin A: Marelice so bogate z beta-karotenom, ki se v telesu pretvori v vitamin A. Vitamin A je pomemben za zdravje oči, kože, kosti in imunskega sistema.
 2. Vitamin C: Marelice vsebujejo tudi vitamin C, močan antioksidant, ki krepi imunski sistem, spodbuja tvorbo kolagena, ščiti celice pred poškodbami in pripomore k absorpciji železa.
 3. Prehranske vlaknine: Marelice so dober vir prehranskih vlaknin, ki so pomembne za prebavo, uravnavanje ravni sladkorja v krvi, zmanjšanje tveganja za srčno-žilne bolezni in vzdrževanje zdrave telesne teže.
 4. Kalij: Marelice so bogate z mineralom kalijem, ki je pomemben za uravnavanje krvnega tlaka, ravnotežje elektrolitov in delovanje srca.
 5. Antioksidanti: Marelice vsebujejo antioksidante, kot so beta-karoten, lutein in zeaksantin, ki ščitijo celice pred prostimi radikali in oksidativnim stresom, ter zmanjšujejo tveganje za nekatere bolezni, vključno z boleznimi srca, očesnimi težavami in nekaterimi vrstami raka.

Poleg teh ključnih sestavin marelice vsebujejo tudi druge vitamine, minerale in fitonutriente, ki prispevajo k njihovim koristnim učinkom na zdravje. Redno uživanje marelic podpira zdravje srca, oči, kože in krepi imunski sistem. Pri uživanju marelic pa je pomembno opozoriti, da vsebujejo tudi naravni sladkor, zato jih je treba uživati zmerno.

Marelice se lahko uživajo sveže, sušene ali uporabljajo pri pripravi različnih jedi, kot so sladice, marmelade, peciva, sokovi in celo kot dodatek k slanim jedem. Zaradi svoje sladkosti, sočnosti in hranilnih vrednosti so marelice priljubljeno sadje, ki prispeva k raznolikosti prehrane in zdravemu načinu življenja.

Ko se vprašamo, kdo so največjimi svetovnimi proizvajalci marelic, je odgovor takšen:

 1. Turčija: Turčija je največji svetovni proizvajalec marelic. Ima idealne podnebne razmere za rast in gojenje marelic ter obsežne nasade po vsej državi.
 2. Iran: Iran je pomemben proizvajalec marelic in ima dolgo tradicijo pridelave tega sadja. Iran je znan po sortah marelic, kot je sorte “Shahroudi”.
 3. Uzbekistan: Uzbekistan je tudi pomemben proizvajalec marelic in je znan po sortah marelic, kot je sorta “Bukhara”. Podnebne razmere v Uzbekistanu so idealne za gojenje marelic.
 4. Italija: Italija je v Evropi pomemben proizvajalec marelic. Poznana je po različnih sortah marelic, kot je “Albicocca di Romagna”, in prideluje jih v različnih regijah, kot so Emilija-Romanja, Kampanija in Sicilija.
 5. Rusija: Rusija ima obsežne nasade marelic, še posebej v regijah, kot sta Krasnodarski kraj in Stavropolski kraj. Kljub zahtevnejšemu podnebju je Rusija znana po pridelavi marelic visoke kakovosti.
 6. ZDA: V ZDA so pomembni proizvajalci marelic Kalifornija, Utah in Washington. Kalifornija je znana po marelicah, ki jih prideluje v dolini Central, kjer so ugodne podnebne razmere za gojenje tega sadja.

Poleg teh držav marelice gojijo tudi v drugih regijah sveta, vključno z Avstralijo, Francijo, Španijo, Grčijo, Južno Afriko in državami Bližnjega vzhoda.

Sestavine za domači gosti marelični sok

 • 3 kg marelic
 • 1 kg sladkorja
 • 1 velika žlica citronke
 • 6 l vode

Postopek

1Marelice operemo, razkoščičimo in narežemo na kose. Kuhamo jih v večjem loncu v dveh litrih vode. Ko vidimo, da so zmehčane, lonec odstavimo z ognja in vsebino zmiksamo s paličnim mešalnikom.

2Nato damo lonec nazaj na ogenj in dolijemo 4 litre vode. Dodamo sladkor in citronko. Kuhamo do vretja. Odstavimo z ognja, po želji precedimo iin prelijemo sok v sterilizirane steklenice, ki jih dobro zapremo. Tako napolnjene steklenice zavijemo v odejo ali kaj podobnega in pustimo, da se ohladijo. Naredili smo približno devet litrov gostega soka.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad