Bezgova panna cotta

Znam svetuje

Nežna in okusna sladica, ki jo v času cvetenja bezga lahko pripravimo z bezgovimi cvetovi. Ko bezeg odcveti, cvetove preprosto zamenjamo z bezgovim sirupom.

Sestavine za bezgovo panna cotto

  • 500 ml sladke smetane
  • 10 bezgovih cvetov
  • 50 g sladkorja
  • 4 lističi želatine
  • naribana lupinica ene limone

Postopek

1Bezgove cvetove nabiramo tri dni po dežju in jih ne operemo. Dobro jih pregledamo, da nimajo žuželk in za 10 minut namočimo v hladno smetano, ki smo jo prelili v kozico. Lističe želatine za 10 minut namočimo v hladno vodo.

2Smetani z bezgovimi cvetovi dodamo sladkor in limonino lupinico in segrejemo do vretja, kuhamo še kakšno minuto, ugasnemo in odstavimo. Odstranimo bezgove cvetove in vmešamo odcejene lističe želatine. Dobro premešamo, da se vsa želatina raztopi.

3Panna cotto v posodice nalivamo čez cedilo, da odstranimo še kakšen skrit cvet. Na pultu jo ohladimo in nato prestavimo v hladilnik za vsaj 4 ure ali še bolje čez noč, da se dobro strdi.

4Postrežemo jo samostojno ali prelijemo s kakšnim sadnim pirejem (odlično se poda z jagodnim).

Nasvet

Bezgove cvetove lahko zamenjamo z desetimi žlicami domačega bezgovega sirupa. Če uporabljamo sirup, zmanjšamo količino sladkorja na 20 g. Sirup vmešamo v smetano, dodamo limonino lupinico in zavremo, prelijemo v kozarčke in ohladimo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite