Domača vegeta

Morda vas zanima

- Oglas -

Doma narejena vegeta je bolj zdrava, saj razen soli ne vsebuje konzervansov.

Sestavine

  • 1,5 kg korenja (lahko je raznih barv)
  • 2 korena peteršilja
  • šop listov peteršilja
  • 2 pora
  • 1 steblo zelene
  • 3 čebule
  • 1 glavica česna
  • par cvetov brokolija
  • poper v zrnu ali mleti
  • 30 dag soli na kilogram zelenjavne mešanice

Priprava

1Zelenjavo dobro operemo, očistimo in jo narežemo na drobne koščke. To lahko naredimo ročno ali z multipraktikom. Na koncu dodamo še sol, dobro premešamo in pustimo stati čez noč v hladilniku.

2Zjutraj zmes preložimo v sterilne kozarčke, jih dobro zapremo in shranimo v temno klet ali hladilnik.

Nasveti

3Mešanica je zaradi količine soli zelo slana, zato jo med kuhanjem dodajamo po malem. Sol je v tem primeru tudi naravni konzervans, ki vam omogoči, da vas taka vegeta razveseljuje vse leto. Količino in vrsto zelenjave lahko poljubno spreminjate glede na vaš okus. Če nečesa iz recepta ne marate, lahko dodate manj kot je zapisano ali pa to preprosto izpustite. Če imate kako sestavino zelo radi, je dodate malo več. Lahko dodajate tudi druge sestavine (bazilika, koleraba, cvetača, luštrek …)

4Vegeta je dodatek, ki jedem doda harmonijo okusov. Zato bodite previdni le, da ne namešate preveč stvari, ki jih ne marate. Kajti pokvarile vam bodo vsako jed, ki jo boste začinili z njo. Lahko pa si zamešate več vrst vegete: eno z dodatkom bazilike za mediteranske jedi, eno z dodatkom luštreka za govejo juho in podobno. Bistvene zelenjavne sestavine vegete so korenje, peteršilj in česen. Te ne smejo manjkati v nobeni izvedbi.

Prejšnji članekKvašeni flancati
Naslednji članekDomača suha vegeta
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -