Domača mokra vegeta

Znam svetuje

Domača mokra vegeta je odličen pomočnik v vsakdanjem kuhanju, pa naj gre za juhe ali mesne jedi. Zagotovo je bolj zdrava od industrijske, saj razen soli ne vsebuje konzervansov. Najlepše je, da lahko izberemo zelenjavo, ki dozoreva na vrtu, njene barve pa naj bodo čim bolj pestre, saj je tudi slavna vegeta kot mavrica.

Sicer pa je običajna vegeta sestavljena iz mešanice začimb, kot so sol, peteršilj, zelena, korenje, čebula, rožmarin in lovor ter druge aromatične sestavine. Domača mokra vegeta po tem receptu je preprosta za pripravo, saj zelenjave ni potrebno sušiti, temveč jo le dobro solimo in pustimo, da čez noč počiva v hladilniku.

Vegeta se lahko uporablja na različne načine, da obogati okus jedi

Začinjanje juh: Dodajte žličko ali dve Vegete v juho med kuhanjem, da ji poudarite okus in aroma.

Marinade za meso: Pripravite marinado za meso tako, da zmešate vegeto z oljem, limoninim sokom in drugimi začimbami. Marinirajte meso pred peko ali žarom, da bo imelo bogat okus.

Začinjanje omake: Dodajte nekaj žličk vegete v omako med kuhanjem, da bo imela boljši okus.

Začinjanje zelenjave: Posujte zelenjavo, kot so krompir, bučke, cvetača ali korenje, z malo vegete, preden jih skuhate ali popečete. Aroma zelenjave bo izpostavljena.

Priprava riža ali testenin: Dodajte žličko vegete v vodo, ko kuhate riž ali testenine. Tako bo jed dobila lep, zelenjavno-slan okus.

Pečen krompir: Preden postavite krompir v pečico, ga premažite z mešanico olja in vegete. To bo krompirju dalo aromatično skorjo.

Zgodovina slavne vegete

Vegeto je izumila Zlata Bartl, danes poznana kot teta vegeta. Osnovno šolo je končala v Sarajevu, v Zagrebu pa diplomirala iz kemije, fizike, matematike, meteorologije in mineralogije. Leta 1955 se je zaposlila kot vodja tima v raziskovalnem laboratoriju v Podravki in se začela ukvarjati s pripravo juh iz vrečke. Vegeta kot univerzalni dodatek jedem je na trg prišla leta 1959 in seveda hitro postala en najbolj prepoznavnih jugoslovanskih in hrvaških izdelkov. Danes je najbolj prodajani dehidrirani dodatek jedem v Evropi!

Za zasluge je, kot pravi Wikipedija, prejela državna priznanja in nagrade, postala je častna občanka mesta Koprivnica, kjer je bila prva Podravkina tovarna, nastala leta 1947 na temeljih nekdanje tovarne marmelade in predelave sadja Wolf. Po Zlati Bartl se imenuje tudi štipendija za mlade študente naravoslovnih ved Univerze v Zagrebu.

Sestavine za domačo mokro vegeto

 • 1,5 kg korenja (lahko je različnih barv)
 • 2 korena peteršilja
 • šop listov peteršilja
 • 2 pora
 • 1 steblo zelene
 • 3 čebule
 • 1 glavica česna
 • par cvetov brokolija
 • poper v zrnu ali mleti
 • 30 dag soli na kilogram zelenjavne mešanice

Postopek

1Zelenjavo dobro operemo, očistimo in jo narežemo na drobne koščke. To lahko naredimo ročno ali z multipraktikom. Na koncu ji dodamo še sol, dobro premešamo in pustimo počivati čez noč v hladilniku.

2Zjutraj zmes preložimo v sterilne kozarčke, jih dobro zapremo in shranimo v temno klet ali hladilnik.

 • Če kozarce steriliziramo v pečici: Kozarce operite s toplo vodo in detergentom ter jih dobro sperite. Položite jih v pečico in nastavite temperaturo na 120°C. Pečico ogrejte na to temperaturo in pustite kozarce v njej 15-20 minut. Nato izklopite pečico in pustite kozarce, da se ohladijo v pečici.
 • Če jih steriliziramo v vreli vodi: Kozarce operite s toplo vodo in detergentom ter jih dobro sperite. Postavite jih v večji lonec, prelijte z vodo in zavrite. Kozarce pustite v vreli vodi 10-15 minut. Nato jih vzemite iz vode in jih postavite na čisto kuhinjsko krpo, da se posušijo.
 • Če jih steriliziramo v pomivalnem stroju: Kozarce operite s toplo vodo in detergentom ter jih dobro sperite. Položite jih v pomivalni stroj in nastavite program z najvišjo temperaturo. Ko se program zaključi, pustite kozarce v pomivalnem stroju, da se posušijo.

Preden jih napolnimo z izbranimi sestavinami, morajo biti kozarci povsem suhi. Steriliziramo tudi pokrovčke.

Nasveti

Mešanica je zaradi količine soli zelo slana, zato jo med kuhanjem dodajamo po malem. Sol je v tem primeru tudi naravni konzervans, ki omogoči, da nas taka vegeta razveseljuje vse leto. Količino in vrsto zelenjave lahko poljubno spreminjate glede na okus. Če določene zelenjave iz recepta ne marate, je lahko dodate manj, kot je zapisano ali pa jo preprosto izpustite. Če imate kako sestavino zelo radi, je dodate malo več. Lahko dodajate tudi druge sestavine (bazilika, koleraba, cvetača, luštrek …)

Vegeta je dodatek, ki jedem poudari okus. Zato bodite previdni le, da ne namešate preveč stvari, ki jih ne marate. Kajti pokvarile vam bodo vsako jed, ki jo boste začinili z njo. Lahko pa si zamešate več vrst vegete: eno z dodatkom bazilike za mediteranske jedi, eno z dodatkom luštreka za govejo juho in podobno. Bistvene zelenjavne sestavine vegete so korenje, peteršilj in česen. Te ne smejo manjkati v nobeni izvedbi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite