Domača mokra vegeta

Morda vas zanima

- Oglas -

Domača mokra vegeta je bolj zdrava od industrijske, saj razen soli ne vsebuje konzervansov. Izberite zelenjavo, ki dozoreva na vrtu. Domača vegeta po tem receptu je preprosta za uporabo, saj zelenjave ni potrebno sušiti, temveč jo le dobro solimo in pustimo, da čez noč počiva v hladilniku.

Sestavine za domačo mokro vegeto

  • 1,5 kg korenja (lahko je različnih barv)
  • 2 korena peteršilja
  • šop listov peteršilja
  • 2 pora
  • 1 steblo zelene
  • 3 čebule
  • 1 glavica česna
  • par cvetov brokolija
  • poper v zrnu ali mleti
  • 30 dag soli na kilogram zelenjavne mešanice

Postopek

1Zelenjavo dobro operemo, očistimo in jo narežemo na drobne koščke. To lahko naredimo ročno ali z multipraktikom. Na koncu ji dodamo še sol, dobro premešamo in pustimo počivati čez noč v hladilniku.

2Zjutraj zmes preložimo v sterilne kozarčke, jih dobro zapremo in shranimo v temno klet ali hladilnik.

  • Če kozarce steriliziramo v pečici: Kozarce operite s toplo vodo in detergentom ter jih dobro sperite. Položite jih v pečico in nastavite temperaturo na 120°C. Pečico ogrejte na to temperaturo in pustite kozarce v njej 15-20 minut. Nato izklopite pečico in pustite kozarce, da se ohladijo v pečici.
  • Če jih steriliziramo v vreli vodi: Kozarce operite s toplo vodo in detergentom ter jih dobro sperite. Postavite jih v večji lonec, prelijte z vodo in zavrite. Kozarce pustite v vreli vodi 10-15 minut. Nato jih vzemite iz vode in jih postavite na čisto kuhinjsko krpo, da se posušijo.
  • Če jih steriliziramo v pomivalnem stroju: Kozarce operite s toplo vodo in detergentom ter jih dobro sperite. Položite jih v pomivalni stroj in nastavite program z najvišjo temperaturo. Ko se program zaključi, pustite kozarce v pomivalnem stroju, da se posušijo.

Preden jih napolnimo z izbranimi sestavinami, morajo biti kozarci povsem suhi. Steriliziramo tudi pokrovčke.

Nasveti

3Mešanica je zaradi količine soli zelo slana, zato jo med kuhanjem dodajamo po malem. Sol je v tem primeru tudi naravni konzervans, ki vam omogoči, da vas taka vegeta razveseljuje vse leto. Količino in vrsto zelenjave lahko poljubno spreminjate glede na vaš okus. Če določene zelenjave iz recepta ne marate, je lahko dodate manj, kot je zapisano ali pa jo preprosto izpustite. Če imate kako sestavino zelo radi, je dodate malo več. Lahko dodajate tudi druge sestavine (bazilika, koleraba, cvetača, luštrek …)

4Vegeta je dodatek, ki jedem doda harmonijo okusov. Zato bodite previdni le, da ne namešate preveč stvari, ki jih ne marate. Kajti pokvarile vam bodo vsako jed, ki jo boste začinili z njo. Lahko pa si zamešate več vrst vegete: eno z dodatkom bazilike za mediteranske jedi, eno z dodatkom luštreka za govejo juho in podobno. Bistvene zelenjavne sestavine vegete so korenje, peteršilj in česen. Te ne smejo manjkati v nobeni izvedbi.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -