Svinjska mrežna pečenka

Morda vas zanima

- Oglas -

Med slovenske klasike zagotovo sodi telečja ali svinjska pečenka, pripravljena za nedeljsko kosilo, in moramo priznati, da to ni slaba tradicija. Svinjska mrežna pečenka je ena od teh nedeljskih možnosti, njena lastnost pa je, da ostane sočna. Pri dodajanju začimb ostanite kreativni, naš predlog pa je opisan spodaj.

Na kaj moramo paziti pri pripravi svinjske mrežne pečenke?

Pri pripravi svinjske mrežne pečenke, znane tudi kot svinjski hrbet s kožo ali svinjska pečenka s hrustljavo skorjo, je pomembno upoštevati nekaj ključnih korakov, da dosežete hrustljavo zlato skorjo in sočno meso:

 1. Priprava kože: Pred peko poskrbite, da je koža svinjske pečenke čista in suha. Če je koža preveč vlažna, se ne bo dobro zapekla in postala hrustljava.
 2. Zarezovanje kože: Svinjsko kožo je koristno nežno zarezati s križnimi zarezami, ki omogočajo, da se med peko sprosti maščoba in da se koža enakomerno zapeče. Pazite, da ne zarezujete preveč globoko, da ne bi prerezali mesa.
 3. Soljenje kože: Pred peko dobro posolite kožo s soljo. Sol pomaga izvleči vlago iz kože, kar pripomore k hrustljavosti.
 4. Visoka temperatura: Pred peko pečico segrejte na visoko temperaturo, kar bo omogočilo hitro zapečenje kože in ustvarilo hrustljavo skorjo.
 5. Uporaba rešetke ali žara: Svinjsko pečenko postavite na rešetko ali v pekač, tako da je koža obrnjena navzgor. To omogoča, da se koža bolje zapeče na visoki temperaturi.
 6. Nadzor temperature: Po začetnem zapečenju kože na visoki temperaturi, znižajte temperaturo in meso pecite na nižji temperaturi, da se enakomerno skuhata tudi notranjost mesa.
 7. Uporaba termometra za meso: Za dosego popolnega rezultata uporabite termometer za meso. Notranja temperatura svinjskega mesa naj bo med 63°C in 68°C, odvisno od želenega nivoja zapečenosti.
 8. Končno zapečenje kože: Približno 15-20 minut pred koncem pečenja povečajte temperaturo pečice, da se koža dodatno zapeče in postane hrustljava.
 9. Počitek pred rezanjem: Ko pečenko vzamete iz pečice, ji pustite nekaj minut počitka, preden jo narežete. To omogoča, da se sokovi enakomerno porazdelijo po mesu.
 10. Rezanje: Pri rezanju svinjske pečenke pazite, da ne poškodujete hrustljave kože. Uporabite oster nož in nežno režite.
 11. Predstavitev: Pri postrežbi svinjske pečenke lahko narežete porcije s hrustljavo kožo na vrhu ali kožo odlomite in postrezete kot hrustljav prigrizek ob mesu.

S temi nasveti boste verjetno uspešno pripravili svinjsko mrežno pečenko z hrustljavo skorjo, sočnim mesom in bogatimi okusi.

Sestavine za svinjsko mrežno pečenko

 • 1 kg svinjskega stegna
 • 1 svinjska mrežica (dobite pri mesarju)
 • 6 strokov česna
 • 4 rezine neškropljene limone
 • nekaj kolobarjev ostrganega korenčka
 • 2 vejici rožmarina
 • 2 vejici timijana
 • 2 vejici peteršilja
 • sol in poper po okusu
 • 2 žlici oljčnega olja

Postopek

1Meso vzamemo iz hladilnika eno uro preden ga bomo pekli, temeljito speremo pod hladno vodo in obrišemo s papirnato brisačko

2Pečico predgrejemo na 180°C. Na vsaki strani v meso z ostrim nožem zarežemo tri zareze in vanje vstavimo olupljene česnove stroke. Enakomerno ga natremo z mešanico soli in popra.

3Na desko položimo svinjsko mrežico in nanjo razporedimo 2 večja koluta limone, polovico  korenčka ter po eno vejico rožmarina, timijana in peteršilja. Na svinjsko mrežico položimo meso, nanj razporedimo preostale začimbe, limono in korenček in ga zavijemo v mrežico.

4Manjši pekač – najboljše je, če je podobne velikosti kot pečenka – namastimo z malo oljčnega olja in nanj položimo pečenko, jo pokrijemo in pečemo 60 minut. Po tem času pekač odkrijemo in pečemo še 30 minut, vmes pa meso večkrat prelijemo s sokom, ki ga z žlico poberemo z dna pekača. Pečico ugasnemo, meso spet pokrijemo z aluminijevo folijo in počakamo 15 minut, da se sokovi v notranjosti lepo porazdelijo.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad