Med slovenske klasike zagotovo sodi telečja ali svinjska pečenka, pripravljena za nedeljsko kosilo, in moramo priznati, da to ni slaba tradicija. Svinjska mrežna pečenka je ena od teh nedeljskih možnosti, njena lastnost pa je, da ostane sočna. Pri dodajanju začimb ostanite kreativni, naš predlog pa je opisan spodaj.
Sestavine za svinjsko mrežno pečenko
- 1 kg svinjskega stegna
- 1 svinjska mrežica (dobite pri mesarju)
- 6 strokov česna
- 4 rezine neškropljene limone
- nekaj kolobarjev ostrganega korenčka
- 2 vejici rožmarina
- 2 vejici timijana
- 2 vejici peteršilja
- sol
- poper
- 2 žlici oljčnega olja
Postopek
1Meso vzamemo iz hladilnika eno uro preden ga bomo pekli, temeljito speremo pod hladno vodo in obrišemo s papirnato brisačko
2Pečico predgrejemo na 180°C. Na vsaki strani v meso z ostrim nožem zarežemo tri zareze in vanje vstavimo olupljene česnove stroke. Enakomerno ga natremo z mešanico soli in popra.
3Na desko položimo svinjsko mrežico in nanjo razporedimo 2 večja koluta limone, polovico korenčka ter po eno vejico rožmarina, timijana in peteršilja. Na svinjsko mrežico položimo meso, nanj razporedimo preostale začimbe, limono in korenček in ga zavijemo v mrežico.
4Manjši pekač – najboljše je, če je podobne velikosti kot pečenka – namastimo z malo oljčnega olja in nanj položimo pečenko, jo pokrijemo in pečemo 60 minut. Po tem času pekač odkrijemo in pečemo še 30 minut, vmes pa meso večkrat prelijemo s sokom, ki ga z žlico poberemo z dna pekača.
5Pečico ugasnemo, meso spet pokrijemo z aluminijevo folijo in počakamo 15 minut, da se sokovi v notranjosti lepo porazdelijo.