Doma narejena suha vegeta (suha mešanica začimb) je odlična čez vse leto, zato je pripravite čim več.
Sestavine za domačo suho vegeto
- 500 g korenja
- 500 g pora
- 500 g peteršiljeve korenine
- 500 g gomoljne zelene
- 500 g čebule
- 200 g česna
- 1 šop peteršiljevih listov (priporočamo brez stebel, ker se lažje zmeljejo)
- 1 šop listov zelene
- 1 rumena paprika
- 1 rdeča paprika
- 1 zelena paprika
- po želji in okusu še ostala zelišča, ki jih imate na vrtu (drobnjak, luštrek, timijan, bazilika …)
- 100 g bio kurkume
- 250 g piranske soli
Postopek
1Zelenjavo operemo, osušimo, zrežemo, sesekljamo na čim tanjše lističe, koščke ali rezine. Nato jo posušimo. To lahko storimo v pečici na 50°C ter pustimo njena vrata priprta. Še lažje pa bo sušenje v sušilniku za sadje.
2Suho zelenjavo zmeljemo v multipraktiku, nato pa jo dobro zmešamo skupaj s soljo in kurkumo. Shranimo jo v sterilne steklene kozarce.
3Če zelenjavo pridelujete doma, se sušenje seveda prilagaja glede na pridelek, ki je trenutno na voljo.
Nasvet
1Domača suha vegeta se lahko uporabi skoraj v vseh enolončnicah, juhah, ter omakah.