Domača suha vegeta

Morda vas zanima

- Oglas -

Domača suha vegeta (suha mešanica začimb) je odlična čez vse leto, zato je v sezoni, ko je vrt poln domače zelenjave, pripravite čim več. V našo smo namešali suho korenje, por, peteršiljevo korenino, peteršilj, gomoljno zeleno, stebelno zeleno, čebulo, česen, rdečo in zeleno papriko ter še zdravilna zelišča, ki poleg vsega odlično dišijo.

Res bogata domača suha vegeta je zakladnica shrambe in zmeraj nam je žal, ko je zmanjka.

Ali poznate njeno zgodovino?

Vegeta je bila ustvarjena in proizvedena na Hrvaškem. Razvili so jo Zvonimir Mršić, znanstvenik hrvaškega porekla, in njegova žena Marija. Gospa Marija je bila kuharica, ki je pogosto uporabljala različne začimbe, da bi izboljšala okus jedi. Skupaj sta začela raziskovati in razvijati mešanico začimb, ki bi bila priročna za uporabo ter bi hkrati okrepila okus jedi.

Leta 1959 sta zakonca Mršić uspela razviti posebno mešanico začimb, ki je združevala sol, suho zelenje, suho zelenjavo, začimbne rastline in druge sestavine. Ta mešanica je bila poimenovala Vegeta. Ko so izdelek predstavili na hrvaškem trgu, je takoj postal izjemno priljubljen.

Vegeto danes proizvaja in trži hrvaško podjetje Podravka, ki je prevzelo proizvodnjo po prvotnem uspehu izdelka. Podravka je nadaljevala z razvojem in širjenjem blagovne znamke Vegeta ter razvila različne različice Vegete, prilagojene različnim prehrambenim potrebam in željam potrošnikov.

Sestavine za domačo suho vegeto

 • 500 g korenja
 • 500 g pora
 • 500 g peteršiljeve korenine
 • 500 g gomoljne zelene
 • 500 g čebule
 • 200 g česna
 • 1 šop peteršiljevih listov (priporočamo brez stebel, ker se lažje zmeljejo)
 • 1 šop listov stebelne zelene
 • 1 rumena paprika
 • 1 rdeča paprika
 • 1 zelena paprika
 • po želji in okusu še ostala zelišča, ki jih imate na vrtu (drobnjak, luštrek, timijan, bazilika …)
 • 100 g bio kurkume
 • 250 g piranske soli

Postopek

1Zelenjavo operemo, osušimo, zrežemo, sesekljamo na čim tanjše lističe, koščke ali rezine. Nato jo posušimo. To lahko storimo v pečici na 50°C in pustimo med sušenjem vrata priprta. Naj se zelenjava v pekaču, pokritem s peki papirjem, preveč ne prekriva. Sušenje je pač počasen proces, ki traja nekoliko dlje časa in zahteva potrpežljivost. Seveda pa je lažje sušenje v sušilniku za sadje.

2Suho zelenjavo zmeljemo v multipraktiku, nato pa jo v primerno veliki posodi dobro zmešamo s soljo in kurkumo. Shranimo jo v sterilne steklene kozarce.

 • Če kozarce steriliziramo v pečici: Kozarce operite s toplo vodo in detergentom ter jih dobro sperite. Položite jih v pečico in nastavite temperaturo na 120°C. Pečico ogrejte na to temperaturo in pustite kozarce v njej 15-20 minut. Nato izklopite pečico in pustite kozarce, da se ohladijo v pečici.
 • Če jih steriliziramo v vreli vodi: Kozarce operite s toplo vodo in detergentom ter jih dobro sperite. Postavite jih v večji lonec, prelijte z vodo in zavrite. Kozarce pustite v vreli vodi 10-15 minut. Nato jih vzemite iz vode in jih postavite na čisto kuhinjsko krpo, da se posušijo.
 • Če jih steriliziramo v pomivalnem stroju: Kozarce operite s toplo vodo in detergentom ter jih dobro sperite. Položite jih v pomivalni stroj in nastavite program z najvišjo temperaturo. Ko se program zaključi, pustite kozarce v pomivalnem stroju, da se posušijo.
 • Preden jih napolnimo z izbranimi sestavinami, morajo biti povsem suhi.

3Če zelenjavo pridelujete doma, se izbira zelenjave in njeno sušenje prilagajata glede na pridelek, ki je trenutno na voljo.

Nasvet za uporabo vegete

 1. Začinjanje juh: Dodajte žličko ali dve vegete v juho med kuhanjem, da ji dodate okus in aromo.
 2. Marinade za meso: Pripravite marinado za meso tako, da zmešate Vegeto z oljem, limoninim sokom in drugimi začimbami. Marinirajte meso pred peko ali žarom.
 3. Začinjanje omake: Dodajte nekaj žličk Vegete v omako med kuhanjem.
 4. Začinjanje zelenjave: Posujte zelenjavo, kot so krompir, bučke, cvetača ali korenje, z malo Vegete, preden jih skuhate ali popečete.
 5. Priprava riža ali testenin: Dodajte žličko Vegete v vodo, ko kuhate riž ali testenine.
 6. Pečen krompir: Preden postavite krompir v pečico, ga premažite z mešanico olja in Vegete. To bo krompirju dalo aromatično skorjo.

Sušenje zelenjave

Sušenje zelenjave ima nekatere učinke na njeno prehransko sestavo, vendar pa kljub temu zelenjava obdrži večino svojih hranilnih snovi, če je pravilno sušena in shranjena.

 • Med procesom sušenja zelenjave se odstrani večina vode, kar pripomore k daljši obstojnosti. Vendar se med tem postopkom lahko nekatere hranilne snovi zmanjšajo ali spremenijo. Na primer, sušenje zelenjave lahko povzroči izgubo nekaterih vitaminov, kot je vitamin C, ki je občutljiv na toploto. Prav tako se lahko zmanjša vsebnost nekaterih B-vitaminov. Vendar pa se minerali, vlaknine in nekateri drugi vitamini, kot je vitamin A, v veliki meri ohranijo tudi po sušenju.
 • Pomembno je izbrati svežo in zrelo zelenjavo ter uporabljati ustrezne metode sušenja, da se ohrani čim več hranilnih snovi. Na primer, hitro sušenje pri nizki temperaturi lahko pomaga ohraniti več vitaminov in mineralov v zelenjavi. Prav tako je pomembno ustrezno shranjevanje suhe zelenjave v neprodušni posodi, ki jo ščiti pred vlago, svetlobo in zrakom, da se ohrani kakovost in prehranska vrednost.
 • Sušena zelenjava je lahko tudi dober vir vlaknin, kar ima svoje koristi za prebavo. Kljub nekaterim izgubam hranilnih snovi je sušena zelenjava še vedno precej hranljiva in lahko predstavlja priročen način uživanja zelenjave, še posebej v obdobjih, ko sveže zelenjave ni na voljo ali je omejeno sveže ponudbe.
- Oglas -

2 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad