Mavrahi v smetanovi omaki

Znam svetuje

Mavrahi so izjemno okusne gobe, ene redkih, ki jih nabiramo spomladi. Še posebej radi jih imamo v smetanovi omaki.

Sestavine za mavrahe v smetanovi omaki

  • 1/2 kg mavrahov
  • 3 šalotke
  • 4 stroke česna
  • 1/2 žličke črnega popra
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička nasekljanega peteršilja
  • 250 ml smetane za kuhanje
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlica masla

Postopek

1Mavrahe moramo pred uporabo temeljito očistiti, saj se v klobuku velikokrat skrivajo drobne žuželke, ki jih pa na krožniku ne želimo. Tako jim najprej z mehko krtačo očistimo zemljo, nato jih za 15 minut potopimo v veliko skledo mrzle vode, ki smo ji dodali žlico soli.

2Očiščene osušimo in narežemo na večje kose, majhne gobice pustimo kar cele.

3V ponvi segrejemo olje in maslo, šalotko drobno nasekljamo in stresemo v ponev. Dušimo nekaj minut, da se šalotka zmehča, nato dodamo še nasekljan česen in peteršilj. Pražimo še minuto ali vse, da česen zadiši in v ponev stresemo še mavrahe.

4Znižamo temperaturo, ponev pokrijemo in dušimo 10 minut, vmes večkrat premešamo, če je presuho zalivamo z vodo.

5Na koncu prilijemo še smetano za kuhanje, popopramo, preverimo slanost in kuhamo še minuto, da se okusi povežejo.

6Mavrahe s smetano postrežemo s pečenim krompirjem, mesom, odlične so tudi testenine s to omako.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite