Limončelo

Morda vas zanima

- Oglas -

Limončelo  je sladek in dišeč liker, ki izvira iz začetka 20. stoletja in je doma kje drugje kot v Južni Italiji. Pijemo ga kot aperitiv, digestiv za pospeševanje prebave, uporabljamo ga za pripravo krem in sladic. Priprava je pa precej enostavna.  

Sestavine:

  • 10 do 12 velikih in zrelih limon
  • 1 kg sladkorja
  • 1,5 l vode
  • 1,2 liter prvovrstnega rafiniranega alkohola 96°

Okus limončela bo odvisen od kakovosti limon. Pomembno je, da so limone neškropljene, ker bomo za pripravo likerja uporabili prav lupinico. Najboljše limone so seveda tiste iz Kalabrije.

Priprava

1Uporabljamo samo zunanjo lupino brez belega dela, ker bi limončelo zagrenil. Najlažje jih bomo olupili z lupilcem za krompir.

2Limone olupite in olupke damo v steklen kozarec. Čez prilijemo 900 ml alkohola in pustimo namakati teden do 10 dni.

3Pripravimo še sirup. Vodo zavremo s sladkorjem, vremo pa toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi. Pustimo, da se ohladi.

4Limonine lupinice, namočene v alkohol, precedimo čez gazo in dobro ožamemo, da iztisnemo vso tekočino. Primešamo jo hladnemu sirupu. 

5Poskusimo in po želji dodamo še preostali alkohol, ni pa nujno. Odvisno je od tega, kako močan limončelo imate radi.

6Narejen limončelo prelijemo v manjše steklenice in dobro zapremo. Limončelo hranimo v zamrzovalniku. Lahko ga pijemo takoj, še boljši pa bo čez kak mesec.  

Nasveti

7Ni bolj prijetnega kot dobro kosilo zaključiti s kozarčkom svežega limončela.

Prejšnji članekLiker iz dišečih vrtnic
Naslednji članekPomarančni liker
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -