Sojina musaka z lečo

Morda vas zanima

- Oglas -

Bogat nabor hranil iz soje in leče ima veliko pozitivnih učinkov na naše telo. Stročnici sta vir visoko kakovostnih beljakovin, vlaknin in esencialnih mineralov. V prehrani vegetrajncev in veganov sta dobili priložnost, da ju ponovno vrnemo na naše jedilnike. Odmerjeno jima je mesto nadomestka mesa in mlečnih izdelkov, njuna priljubljenost pa raste tudi med vsejedci. Če so vam novosti v izziv, se poskusite v pripravi spodnje poslastice.

Sestavine

  • 5-6 večjih krompirjev
  • 150 g sojinih kosmičev
  • 150 g rjave leče
  • 200 g sveže naribanega parmezana* (po želji)
  • 1 srednje velika čebula
  • 1 strok česna
  • 100 ml olivnega olja
  • 50 g masla* (po želji)
  • 250 ml bio sojine smetane
  • šopek svežega peteršilja
  • 2 žlički suhega kopra
  • 2 žlički bio kurkume
  • 2 žlički mlete sladke paprike
  • sol
  • poper

Postopek

1Pripravimo posodo v kateri bomo zmešali sestavine za naš musakin nadev. Pod toplo vodo speremo sojine koščke in jih stresemo v posodo. Vanjo nalijemo toliko vroče vode, da so sojini kosmiči prekriti z njo. Solimo, popramo po okusu, dodamo, kurkumo, mleto sladko papriko in koper ter premešamo. Tako pripravljeno zmes pustimo stati od 10-15 minut, da soja vpije tekočino. V kolikor se vam zdi, da je soja vpila veliko tekočine in je masa suha, po občutku dodajte žlico ali dve tekočine.

2Pod toplo, tekočo vodo speremo rjavo lečo. V srednje veliki kozici zavremo vodo in vanjo stresemo oprano lečo. Lečo kuhamo na zmerni temperaturi 20-25 min.

3Krompir olupimo in narežemo na pol cm debele rezine. Krompirjeve rezine pokuhamo v osoljeni vodi, da se nekoliko omehčajo. Vrejo naj približno 5 min.

4V posodico ali na leseno podlogo grobo naribamo parmezan in drobno nasekljamo peteršilj.

5Olupimo čebulo in jo drobno sesekljamo. V segreto ponev damo olivno olje in vanj stresemo drobno sesekljano čebulo. Česen narežemo na rezine. Pražimo na zmerni temperaturi približno 5 minut. Dodamo na lističe narezan česen, premešamo in pražimo še približno minuto, da česen zadiši. Dodamo zmes sojinih kosmičev in vse skupaj pražimo še 3-5 minut.

6Kuhano lečo odcedimo. Če nam velikost ponve v kateri smo pražili čebulo in sojine kosmiče dopušča, vanjo pridamo odcejeno lečo, dodamo sol po okusu, drobno nasekljan peteršilj in maslo. Tako pripravljeno maso dobro premešamo, da se maslo stopi.

7Pečico segrejemo na 180°C. Pripravimo srednje velik pekač (cca 35×25 cm) in ga premažemo z olivnim oljem. Pokapljamo z nekaj žlicami sojine smetane in vanj naložimo prvo plast krompirja. Na krompir naložimo plast sojinih kosmičev z lečo in potresemo s tretjino sveže naribanega parmezana. Sestavine v receptu omogočajo, da postopek ponovimo še enkrat in plastenje zaključimo s plastjo krompirja in posipom zadnje tretjine sveže naribanega parmezana.

8Tako pripravljen pekač zalijemo s sojino smetano in potisnemo v ogreto pečico ter pečemo 30-35 minut, oziroma toliko časa, da se zgornja plast naše musake zlato-rumeno zapeče. Pred serviranjem pustimo, naj počiva še 10 minut, nato postrežemo.

Nasvet

V kolikor nam pri kuhi  sestavine ostajajo, postopek – plastenja  ponavljamo dokler ne porabimo vseh sestavin. K sojinim kosmičem in leči lahko dodate dva umešana jajca. Parmezan lahko nadomestite z feta sirom.

*Iz recepta lahko brez slabe vesti izpustite sveže nariban parmezan in maslo in ju nadomestite s kokosovo maščobo ali olivnim oljem ter naribanim veganskim sirom po okusu.

Prejšnji članekČičerikini polpeti z orehi
Naslednji članekSadni tiramisu
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi