Domači makroni

Morda vas zanima

- Oglas -

Makroni (macarons) so znano francosko pecivo. So okrogle oblike, z različnimi polnili in različnih barv. Priprava vsekakor ni enostavna in boste za to umetnijo potrebovali kar nekaj spretnosti in potrpljenja.

Sestavine

 • 210 g sladkorja v prahu
 • 105 g mandljeve moke
 • 3 beljaki
 • čajna žlička soli
 • 50 g kristalnega sladkorja
 • pol žličke vaniljevega ekstrakta
 • barvila v prahu

Krema

 • 200 g sira mascarpone
 • 1 žlica jagodne, višnjeve ali borovničeve marmelade
 • 100 g jedilne čokolade
 • 50 ml sladke smetane

Priprava

1Beljake in rumenjake ločimo en dan prej, beljake pokrijemo s krpo in postavimo čez noč v hladilnik, da izgubijo nekoliko vode. Sicer je v receptih navedeno, da se starajo na pultu, ampak zaradi higienskih razlogov jih raje pustimo v hladilniku.

2Iz hladilnika jih vzamemo kakšno uro prej, da se segrejejo na sobno temperaturo. Mandljevo moko pripravimo sami. Mandlje poparimo, pustimo nekaj minut, nato jih zlahka olupimo. Dobro jih osušimo, najbolje, da jih za nekaj minut postavimo v pečico, ogreto na 150 stopinj Celzija. Ne smejo se obarvati. Nato jih dobro zmeljemo skupaj s sladkorjem v prahu in ščepcem soli. Mešanico presejemo še skozi sito.

3V večji posodi stepemo beljake s ščepcem soli. Ko jih stepamo nekaj minut in se začnejo delati mehurčki, začnemo postopoma dodajati kristalni sladkor. Stepamo toliko časa, da se sladkor popolnoma vdela v beljake in dobimo lepo, sijočo maso. Če skledo obrnete, masa ne sme steči ven.

4Stepenim beljakom dodamo približno tretjino mandljeve mešanice in jo vmešamo v beljake, tako da lopatico spustimo na dno mase in jo obrnemo navzgor – podobno kot bi jo prelagali. Postopoma dodajamo še preostalo mešanico in po želji še barvila za hrano. Če boste naenkrat delali več barv, ločite maso na enakomerne dele. Masa ne sme biti preredka. Ko obrnemo maso navzgor, se mora izravnati v približno desetih sekundah.

5Maso damo v dresirno vrečko, pekač obložimo s peki papirjem. Na peki papir brizgamo približno tri centimetre velike kroge, med njimi pustimo vsaj 2 cm prostora, ker makroni nekoliko narastejo. Tako jih pustimo stati vsaj eno uro, da se nekoliko posušijo in ob dotiku ne lepijo več na prst. Ko nabrizgamo makrone, s pladnjem nekajkrat udarimo ob mizo, da se sprostijo zračni mehurčki.

6Pekač postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 150 stopinj Celzija in pečemo 17 minut, da se nekoliko dvignejo in odstopijo od podlage. Peki papir previdno odstranimo. To najlažje naredimo tako, da jih obrnemo na glavo. Počakamo, da se ohladijo, zatem na dno enega nabrizgamo kremo in pokrijemo z drugim, da dobimo sendvič.

7Kremo naredimo po okusu. Mascarponeju dodamo žlico marmelade ali pa segrejemo sladko smetano in, preden zavre, z njo prelijemo koščke čokolade in mešamo toliko časa, da se čokolada stopi. Preden jo uporabimo v makronih, se mora popolnoma shladiti.

8Tako pripravljene makrone zapremo v neprodušno posodo. Najboljši so naslednji dan, ko se okusi dobro prepojijo. Če vam makroni uspejo in jih naredite v več barvah, so tudi izvirno darilo za pod smrekico.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad