Okrasni piškoti za jelko

Znam svetuje

Okrasni piškoti za jelko, ki jih sami spečemo doma, bodo dom napolnili z dišavami in lepimi spomini. Ne moremo jih pojesti, vendar bodo čudovit okras, le luknjico potrebujejo, skozi katero bomo potegnili vrvico in jih obesili na jelko. Pri izdelavi luknjice si lahko pomagate, na primer, s slamico.

Okrasni piškoti za jelko in okraševanje

Okraševanje okrasnih piškotov za jelko je zabaven in ustvarjalen proces. Tu je nekaj idej, kako lahko okrasite te piškote:

  1. Glazura:
    • Pripravite glazuro iz beljakov, ki jo lahko barvate z različnimi barvili.
    • S koničastim nastavkom narišite robove jelk in nato zapolnite cel piškot. Uporabite različne barve za bolj pester videz.
  2. Barvite kroglice ali perlice:
    • Uporabite jedilne barve ali užitne bleščice za okrasitev piškotov.
    • Dodajte majhne barvite kroglice ali perlice, da ustvarite sijaj in teksturo.
  3. Zlate ali srebrne zvezde:
    • Uporabite užitno barvo v prahu ali kroglice zlatih in srebrnih barv, da ustvarite zvezde na jelkah.
  4. Začimbe ali mlete oreščke:
    • Potresite piškote z malo cimeta ali mletih oreščkov za dodaten okus in teksturo. Preden to storite, piškote premažite z beljakovim snegom.
  5. Bela čokolada:
    • Stopite belo čokolado in naredite tanke čokoladne črte na piškotih za učinek snega na vejah jelke.
  6. Očiščene mandljeve rezine:
    • Uporabite narezane mandlje, da ustvarite videz vej na jelki.
  7. Kokosova moka:
    • Potresite piškote z nekaj kokosove moke, da simulirate sneg. Da se bo kokosova moka prijela, piškote prej premažite z beljakovim snegom.
  8. Jedilne barve za pisanje:
    • Uporabite jedilne barve za pisanje za podrobnosti, kot so okna na jelkah ali drugi okraski.
  9. Zmešane sladkorne dekoracije:
    • Uporabite že pripravljene sladkorne dekoracije, kot so zvezde, krogle ali bleščeče snežinke.

Okrasni piškoti z jabolkami

  • 15 dkg cimeta v prahu
  • 2,5 dcl jabolčnega pireja (drobno naribana jabolka)

Postopek

1Cimet pomešamo skupaj z jabolčnim pirejem. Zmes ne sme biti lepljiva, saj je drugače ne bomo mogli oblikovati. Če je premehka, ji dodamo še cimeta v prahu.

2Delovno površino pomokamo, testo za suhe piškote razvaljamo in z modelčki izrezujemo željene oblike. Testo lahko, seveda, oblikujemo tudi z rokami.

3V vsak okrasek naredimo še luknjico za vrvico.

Okrasni piškoti za jelko iz slanega testa

1Moko, sol in vodo zmešamo v razmerju 3:1:1. Na primer 3 skodelice moke ter po eno skodelico soli in vode. Zgnetemo testo. Razvaljamo ga na pomokano površino, s pomočjo modelčka izrežemo oblike, naredimo še luknjice in jih damo sušiti.

2Na radiatorju se bodo sušili par dni, v pečici, segreti na 100°C, pa približno 2 uri.

Okrasni piškoti iz škroba

  • 2 skodelici koruznega škroba
  • 1 skodelica sode bikarbone
  • 1 1/4 skodelice vode

Postopek

1V loncu zmešamo koruzni škrob, sodo bikarbono in vodo. Mešanico kuhamo na nizki temperaturi. Nenehno mešamo, dokler ne postane gosta masa, podobna testu za piškote. To lahko traja približno 5-10 minut.

2Ko mešanica doseže konsistenco testa, jo odstranite iz ponve in pustite, da se ohladi. Ko je testo ohlajeno, ga razvaljajte na pomokani površini, dokler ne doseže debeline približno pol centimetra.

3Uporabite modelčke za piškote v obliki jelke, zvezde, srca ali drugih prazničnih simbolov, da izrežete oblike iz testa. S slamico ali zobotrebcem naredite majhno luknjo blizu vrha vsake oblike, kjer boste nato napeljali trak ali vrvico za obešanje.

4Piškote prenesite na pekač, obložen s pergamentnim papirom, in jih pustite, da se posušijo na zraku čez noč ali dlje, dokler niso popolnoma trdni.

5Ko so piškoti popolnoma suhi, jih lahko okrasite s barvami, bleščicami, trakovi ali drugimi okrasnimi elementi. Napeljite trak ali vrvico skozi luknjo in piškote obesite na jelko.

Okrasni piškoti s kisom

  • 2 skodelici koruznega škroba
  • 1 skodelica kisa
  • 1/4 skodelice vode

Postopek

1V loncu zmešajte koruzni škrob, kis in vodo. Kuhajte mešanico na nizki temperaturi in nenehno mešajte, dokler ne postane gosta in lepljiva. To lahko traja približno 5-10 minut.

2Ko mešanica doseže konsistenco testa, jo odstranite iz ponve in pustite, da se ohladi. Ko je testo ohlajeno, ga razvaljajte na pomokani površini, dokler ne doseže debeline približno pol centimetra.

3Uporabite modelčke za piškote v želenih oblikah (jelke, zvezde, srca itd.), da izrežete okrasne oblike iz testa. S slamico ali zobotrebcem naredite majhno luknjo blizu vrha vsake oblike, kjer boste nato napeljali trak ali vrvico za obešanje.

4Piškote prenesite na pekač, obložen s pergamentnim papirom, in jih pustite, da se posušijo na zraku čez noč ali dlje, dokler niso popolnoma trdni.

5Ko so piškoti popolnoma suhi, jih lahko okrasite s barvami, bleščicami, trakovi ali drugimi okrasnimi elementi. Napeljite trak ali vrvico skozi luknjo in piškote obesite na jelko.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite