Ingver

Znam svetuje

Ingver je človekov zaveznik v vseh situacijah. Korenika vsebuje več kot 80 zdravilnih sestavin, kitajska medicina pa jo uporablja že najmanj 2.000 let. Ingver je med najbolj znanimi zdravili za krepitev imunskega sistema, odličen je v boju proti prehladu, pomaga ob prebavnih težavah, krepi pljuča in cirkulacijo.

Osebna izkaznica

Ime: ingver (Zingiber officinale L.)

Uporaba: uporabljamo ga v sveži in suhi obliki, lahko ga vzgajamo tudi doma, sicer pa njegove korenike in prah prihajajo na naš trg iz vseh koncev sveta.

Kakšen ingver kupiti?

Uporabni deli ingverja so njegove korenike, tako sveže kot posušene, ki pa morajo biti stare vsaj 1 leto. Izkopljejo jih jeseni, ko se vsi listi ingverja posušijo in odpadejo.

Pri nakupu pazimo, da je korenika gladka, napeta in mesnata. Od vrste ingverja je odvisna, ali bo barva lupine rjava, slonokoščena ali rumena. Sveža ingverjeva korenika je v notranjosti rumenkaste barve, sočna in hrustljava.

Kupljeni ingver zavijemo v čisto, vlažno krpo, shranimo v hladilniku ali tudi zamrznemo.

Kdaj ga uporabljamo?

Ingver vsebuje veliko aromatičnih hlapnih olj, med njimi so borneol, cineol, citral in felandren. Prav v teh oljih se skriva njegova zdravilnost, ingverju pa dajejo značilen vonj in okus.

Ingverjevo olje je bogato s seskviterpeni, ki blažijo vnetja, med katerimi izstopa zingiberin. Poleg tega vsebuje monoterpene in aldehide, za katere so nedavne raziskave pokazale, da delujejo na enega od najbolj razširjenih prehladnih virusov. Pekoče sestavine ingverja, tako imenovani gingeroli, blažijo slabost in občutek siljenja na bruhanje.

Ta izjemna rastlina pomaga pri zgagi, slabi prebavi, spodbuja krvni obtok, pomaga pri vnetem grlu, sprošča periferno ožilje, krepi izločanje sline, ugodno deluje na jetra, zmanjšuje holesterol in ima antiseptične lastnosti.

Ingver tudi greje telo, znižuje visoko temperaturo, greje prebavni trakt, ga čisti in pomaga ob zaprtju in vetrovih, redči kri ter čisti toksine v limfi in krvi.

Če ga uživamo v prahu, naj bi na dan zaužili do največ 1 gram ingverjeve korenike v prahu.

Ingverjev čaj

  • 2 dcl vode
  • kos ingverja velikosti manjšega oreha
  • 1 žlička meda
  • sok 1/4 limone
  • ščepec cimeta

Ingver olupimo in naribamo ali narežemo ter dodamo vreli vodi. Če je nariban, bo svoje zdravilne sestavine bolje izločil. Kuhamo na zmernem ognju še 5 min, precedimo in pijemo zelo počasi.

Druga možnost priprave ingverjevega čaja pa pravi, da olupljen in narezan ingver zgolj prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 10 min. Po želji dodamo ščepec cimeta, ko se čaj ohladi pa dodamo tudi med in nekaj kapljic limone.

Če te zanima …

… ingver je rastlina, katere avtohtona domovina sta Indija in Kitajska, ime pa je dobil iz sanskrta in pomeni “s telesom kot rogovi”.

… najbolj aromatičen je bengalski ingver, ki vsebuje od 2 do 3 odstotka eteričnega olja, medtem ko ga je v manj aromatičnih vrstah le 1 odstotek.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite