Panna cotta je sladica, ki se je nikoli ne naveličamo ravno zaradi tega, ker je z različnimi dodatki vsakič drugačna. Enostavna, hitro pripravljena in dobra.
Sestavine
- 250 ml sladke smetane
- 250 ml mleka
- 5 lističev želatine
- vsebina polovice vaniljevega stroka
- 40 g sladkorja
- 250 g rdečega ribeza
- 50 g sladkorja
Postopek
1Želatino namočimo v hladno vodo in pustimo približno 10 minut, se zmehča. V lonec vlijemo smetano, mleko in sladkor. Vaniljev strok razpolovimo, z ostrim nožem spraskamo vsebino in jo skupaj s praznim strokom kuhamo v mešanici mleka in smetane.
2Kuhamo na zmerni temperaturi, dokler ne zavre in vmes večkrat premešamo. Odstavimo z ognja, odstranimo vaniljev strok in malo ohladimo.
3Ko je zmes še mlačna, dodamo zmehčane, dobro ožete lističe želatine. Smetanovo zmes nalijemo v posodice, v katerih bomo servirali strjenko, in pustimo, da se ohladi, nato jo damo še za nekaj ur v hladilnik. Najbolje bo, da jo v hladilniku pustimo čez noč.
4Preden strjenko postrežemo, pripravimo še sadni preliv. Ribez posujemo s sladkorjem, pustimo, da spusti malo soka in na hitro malo pokuhamo. Odstavimo, malo ohladimo in nalijemo na dobro ohlajeno strjenko. Preden postrežemo, še okrasimo z nekaj vejicami svežega ribeza in lističi sveže mete ali melise.