Panna cotta je sladica, ki se je nikoli ne naveliฤamo ravno zaradi tega, ker je z razliฤnimi dodatki vsakiฤ drugaฤna. Enostavna, hitro pripravljena in dobra.
Sestavine
- 250 ml sladke smetane
- 250 ml mleka
- 5 listiฤev ลพelatine
- vsebina polovice vaniljevega stroka
- 40 g sladkorja
- 250 g rdeฤega ribeza
- 50 g sladkorja
Postopek
1ลฝelatino namoฤimo v hladno vodo in pustimo pribliลพno 10 minut,ย se zmehฤa. V lonec vlijemo smetano, mleko in sladkor. Vaniljev strok razpolovimo, z ostrim noลพem spraskamo vsebino in jo skupaj s praznim strokom kuhamo v meลกanici mleka in smetane.
2Kuhamo na zmerni temperaturi, dokler ne zavre in vmes veฤkrat premeลกamo. Odstavimo z ognja, odstranimo vaniljev strok in malo ohladimo.
3Ko je zmes ลกe mlaฤna, dodamo zmehฤane, dobro oลพete listiฤe ลพelatine. Smetanovo zmes nalijemo v posodice, v katerih bomo servirali strjenko, in pustimo, da se ohladi, nato jo damo ลกe za nekaj ur v hladilnik. Najbolje bo, da jo v hladilniku pustimo ฤez noฤ.
4Preden strjenko postreลพemo, pripravimo ลกe sadni preliv. Ribez posujemo s sladkorjem, pustimo, da spusti malo soka in na hitro malo pokuhamo. Odstavimo, malo ohladimo in nalijemo na dobro ohlajeno strjenko. Preden postreลพemo, ลกe okrasimo z nekaj vejicami sveลพega ribeza in listiฤi sveลพe mete ali melise.