Gratinirane testenine s smetano

Znam svetuje

Gratinirane testenine s smetano nas vedno razvajajo s svojo kremasto teksturo in bogatim okusom. Gratinirane testenine so priljubljena jed, ki nas popelje nazaj v tople objeme domače kuhinje. Ta preprosta in hkrati razkošna jed je odlična za posebne priložnosti ali pa kar tako, ko si želimo razvajati brbončice z okusno kombinacijo testenin, smetane in sirove skorjice.

Kaj je gratiniranje?

Gratiniranje je kulinarični postopek, pri katerem se hrana peče ali zapeče v pečici, običajno pod grelnim elementom ali žarom, da se ustvari hrustljava in zlato rjava skorja na vrhu. Ta postopek izboljša teksturo in okus hrane ter ustvari privlačen videz.

Da je hrana gratinirana, se posuje s sirom, krušnimi drobtinami, maslom ali drugimi sestavinami, ki med pečenjem tvorijo hrustljavo plast na vrhu.

Pogosto uporabljene jedi, ki se gratinirajo, vključujejo zelenjavne gratine (npr. krompirjev gratin ali brokolijev gratin), testeninske jedi (npr. testenine s sirom), enolončnice (npr. zelenjavna enolončnica) in celo sladice (npr. jabolčni krhlji s karamelno skorjo).

Beseda “gratiniran” izvira iz francoske besede “gratin”, kar pomeni “skorja” ali “posuta”. Gratiniranje je priljubljen kulinarični postopek, ki se pogosto uporablja za izboljšanje teksture, videza in okusa jedi, še posebej pri jedeh, ki vsebujejo sestavine, ki se med pečenjem zapečejo in ustvarijo hrustljavo plast na vrhu.

Na kaj moramo paziti, ko gratiniramo jedi?

Pri gratiniranju jedi je pomembno upoštevati nekaj ključnih dejavnikov, da dosežete najboljši rezultat:

  1. Izbira sestavin: Izberite sestavine, ki se dobro gratinirajo, kot so siri, krušne drobtine, maslo ali smetana. Prav tako razmislite o kombinaciji drugih sestavin, kot so zelenjava, testenine ali krompir, ki bodo dodale okus in teksturo jedi.
  2. Velikost in enakomernost: Pripravite enakomerno plast sestavin na vrhu jedi. Narežite sestavine na enako velike kose, da se bodo enakomerno spekle in zapekle.
  3. Prava posoda: Uporabite primerne pekače ali posode za gratiniranje. Posoda naj bo dovolj globoka, da boste lahko ustvarili plast sestavin na vrhu.
  4. Sestavine na vrhu: Sestavine, ki jih želite gratinirati, razporedite na vrhu jedi. To so lahko nariban sir, krušne drobtine, tanke rezine masla ali drugi premazi.
  5. Nastavite pečico: Najprej segrejte pečico na temperaturo, ki je navedena v receptu. Če uporabljate žar (gril) za gratiniranje, preverite, da je razdalja med žarom in jedjo primerna.
  6. Praženje: Spremljajte postopek praženja in se prepričajte, da se jed ne zažge ali preveč zapeče. Če se hrana začne prehitro zapekati, jo lahko pokrijete s folijo, da preprečite prekomerno zapečenost.
  7. Spremljanje časa: Gratiniranje je odvisno tudi od časa peke. Čas se lahko razlikuje glede na vrsto jedi in njeno debelino. Redno preverjajte stanje jedi med peko.
  8. Končni videz: Cilj gratiniranja je ustvariti hrustljavo in zlato rjavo skorjo na vrhu jedi. Ko dosežete želeni videz in teksturo, jed odstranite iz pečice.
  9. Počitek: Pustite, da se jed nekaj minut ohladi pred serviranjem. To omogoča, da se okusi usedejo in skorja se lahko malo utrdi.
  10. Previdnost pri odstranjevanju iz pečice: Uporabite primerne rokavice ali prevleke za pečico, ko odstranjujete vročo posodo iz pečice, da se izognete opeklinam.

S pravilno pozornostjo do zgornjih vidikov lahko dosežete odlično gratinirane jedi z lepo hrustljavo skorjo, bogatim okusom in privlačnim videzom.

Sestavine za gratinirane testenine s smetano

  • 500 g poljubnih testenin
  • 500 ml sladke smetane
  • 200 g naribanega sira (npr. gaude, ali ementalca)
  • 60 g sveže naribanega parmezana
  • 2 stroka česna, drobno nasekljana
  • 2 žlici masla
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol po okusu
  • sveže mlet črni poper po okusu
  • ščepec muškatnega oreščka (po želji)
  • sveža bazilika za okras
  • 1 žlica masla za pekač

Postopek

1Pečico segrejte na 200°C. Pripravite pekač za gratiniranje, ki je dovolj velik za količino testenin.

2V večjem loncu zavremo vodo ( na 100 g testenin – 1 liter vode in ¼  žličke soli), jo posolimo in v njej skuhamo testenine po navodilih z embalaže, a pazite, da bodo al dente, saj se bodo še dodatno kuhale v pečici. Kuhane testenine odcedimo in prihranimo 2 dl vode v kateri so se kuhali.

3Medtem pripravimo omako V veliki ponvi segrejmo maslo in oljčno olje. Dodamo nasekljan česen ter ga popražimo, da zadiši.

4V ponev dodajte sladko smetano in pustite, da zavre. Dodamo ščepec muškatnega oreščka, sol in sveže mlet črni poper. Mešamo nekaj minut, da se omaka nekoliko zgosti.

5Dodajte kuhane testenine v omako in dobro premešajte, da se vsi okusi enakomerno premešajo, za večjo sočnost,  zalijemo z vodo od testenin.

6Vmešajte polovico naribanega sira v testenine s smetano. Preverite okus in po potrebi dodajte še sol in poper.

7Testenine enakomerno razporedite v pripravljenem pekaču, ki ga rahlo namažemo z maslom. Na vrh testenin potresemo preostali naribani sir, ki ga pomešamo s parmezanom.

8Pekač postavimo na zgornjo rešetko in pečemo testenine približno 20-25 minut ali dokler se sir lepo stopi in dobi zlato rjavkasto barvo.

9Ko so testenine z sirom pripravljene, jih vzamemo iz pečice in okrasimo s svežo baziliko za dodaten okus in dekoracijo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite