Domača čebula v prahu

Morda vas zanima

- Oglas -

Prav zares lahko čebulo v prahu naredite doma. Izvrstna je in odlična kot začimba, ki bo naše jedi naredila bolj bogate v okusu. Dodate jo lahko kamorkoli – čutili boste okus čebule, jo vonjali, vendar njenih koščkov ne boste videli. Super, mar ne!

Sestavine

  • 2-4 srednje velike čebule
  • peki papir
  • sekljalnik
  • možnar ali mlinček za poper ali kavo

Postopek

1Čebulo olupimo in narežemo. Seveda bo veliko manj solza, če nam jo bo sesekljal sekljalnik. Pri uporabi sekljalnike, uporabite funkcijo pulziranja, s čemer boste nadzorovali velikost čebulnih koščkov. Hočete koščke približno enake velikosti, da se bodo sušili enako dolgo časa.

2Iz nasekljane čebule iztisnite sok. Uporabite leseno žlico, čebulo dajte v cedilo, to položite čez skledo, ki bo lovila čebulni sok. Lahko uporabite tudi roke: zgrabite čebulo in jo dobro stisnite. Ko je sok iztisnjen, položite čebulo na peki papir in jo enakomerno razporedite. Iztisnjeni sok shranite v steklen kozarček, dobro ga zaprite in uporabite v največ dveh tednih.

3Čebula naj bo razporejena na tanko; lahko se dotika, izognite pa se kupčkom. Čebula je sedaj pripravljena, da jo položite v pečico na srednji položaj – temperaturo nastavite na najnižjo, kar jo pečica premore. Že po 30 minutah jo boste zavohali. Všeč vam bo. Pustite jo v pečici kakšno uro.

4Po eni uri sušenja v pečici čebulo premešajte in jo pecite še naprej, dokler ne bo postala zlate barve in se pod prsti ne bo začela drobiti. Ne pozabite je premešati vsaj na vsake pol ure.

5Ko se drobi pod prsti, je pripravljena, da iz nje naredite čebulo v prahu. Odstranite jo s peki papirja in pustite, naj se povsem ohladi, preden jo strete v prah. Uporabite možnar ali mlinček za poper, tudi mlinček za kavo bo zelo uporaben, je pa priporočljivo, da v njem kave ne meljete več, saj bo vonj čebule ostal vseprisoten.

6Čebulni prah shranite v stekleni posodici, dodajte tudi nekaj zrn riža, seveda nekuhanega, ki bo skrbel, da čebula ne splesni. Tako shranjena bo dobra več mesecev.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad