Kavna sladica s smetano in temno čokolado

Znam svetuje

Kavna sladica s smetano in temno čokolado je poslastica, v kateri je popolno ravnovesje med bogatim okusom kave in kremasto sladkobo. Priprava je preprosta, rezultat pa čaroben.

Kava je priljubljena pijača, ki se pripravlja iz praženih in zmletih zrn kavovca, rastline znanstveno imenovane Coffea. Obstaja več vrst kavovca, vendar se najpogosteje uporabljata vrsti Coffea arabica in Coffea canephora (znana tudi kot Coffea robusta). Obe vrsti imata različne okuse, vonje in lastnosti. Ljudje kavo uživajo zaradi njenega okusa, vonja ter zaradi pozitivnih učinkov, kot so povečana budnost, izboljšana koncentracija in dvig razpoloženja.

Kava vsebuje različne naravne spojine, ki prispevajo k njenemu okusu, vonju in učinkom. Glavne sestavine kave vključujejo:

 1. Kofein: Kofein je verjetno najbolj znana spojina v kavi. Deluje kot stimulans in lahko poveča budnost ter izboljša koncentracijo. Količina kofeina se lahko razlikuje med različnimi vrstami kave in načini priprave.
 2. Antioksidanti: Kava vsebuje številne antioksidante, kot so klorogenske kisline, ki imajo koristne učinke za zdravje. Antioksidanti lahko pomagajo zaščititi celice pred poškodbami prostih radikalov in prispevajo k splošnemu zdravju.
 3. Maščobe in olja: Kavna zrna vsebujejo tudi maščobe in olja, ki lahko vplivajo na okus in aroma kave. Olja so odgovorna za tisti prijeten film, ki ga vidimo na površini skodelice.
 4. Hlapne spojine: Ko se kava pripravlja, se sproščajo hlapne spojine, ki tvorijo značilne vonjave in arome kave. Te spojine so odgovorne za širok spekter vonjev, ki jih lahko zaznamo pri različnih vrstah kave.
 5. Minerali: Kava vsebuje tudi minerale, kot so kalij, magnezij in mangan. Te minerale lahko najdemo v sledovih in prispevajo k prehranski vrednosti kave.
 6. Vitamini: Kava vsebuje nekatere vitamine, kot so vitamini skupine B, vendar v manjših količinah v primerjavi z drugimi živili.
 7. Voda: Kava je večinoma sestavljena iz vode, saj se med pripravo večina sestavin ekstrahira v vodo.

Obstaja veliko različnih vrst kave, ki se razlikujejo glede na način priprave, sestavine in dodatke. Tu je nekaj najbolj znanih vrst kave:

 1. Espresso: Močna kava, pripravljena s tlakom, pri čemer se vroča voda pod visokim tlakom preteka skozi fino mleto kavo. Uporablja se za pripravo različnih kavnih napitkov, kot so cappuccino, latte in macchiato.
 2. Cappuccino: Espresso, mleko in mlečna pena, pogosto posuta s kakavovim prahom. Cappuccino je priljubljen zaradi svoje kombinacije močnega okusa espresso kave in kremaste teksture mleka.
 3. Latte: Espresso z večjim deležem mleka in manjšo količino mlečne pene. Latte je bolj kremast in manj intenziven kot cappuccino.
 4. Americano: Pripravi se z dodajanjem vode k espressu, kar ustvari kavo z manjšo koncentracijo in bolj podobno običajni kavi.
 5. Macchiato: Espresso z dodatkom majhne količine mleka ali mlečne pene. Obstaja več vrst macchiata, vključno z espressom macchiato (z espressom na vrhu) in latte macchiato (z mlekom na vrhu).
 6. Filtrska kava: Pripravljena s prelivanjem vroče vode skozi grobo mleto kavo s pomočjo filterja. To vključuje metode, kot sta pour-over in drip coffee.
 7. Turška kava: Fine mlete kavne usedline se skuhajo z vodo in sladkorjem ter postrežejo brez filtriranja. Je močna in intenzivna kava, ki se pogosto postreže v manjših skodelicah.
 8. Cold brew: Kava, pripravljena s hladno vodo in počasnim namakanjem mlete kave. Rezultat je osvežilna pijača, ki se lahko razredči s hladno vodo ali mlekom.
 9. Iced coffee: Običajna vroča kava, ohlajena in postrežena z ledom. Lahko vsebuje dodatke, kot so mleko, sirupi ali smetana.
 10. Flat white: Podoben latteju, vendar z manjšo količino mleka in debelejšo mlečno peno.

To so le nekateri primeri vrst kave, ki obstajajo.

Sestavine za kavno sladico s smetano in temno čokolado

 • 250 ml močne sveže pripravljene kave
 • 200 g sladkorja
 • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
 • 500 ml stepene sladke smetane
 • 2 krem fix-a
 • 50 g naribane temne čokolade

Postopek

1Najprej pripravimo močno skodelico kave. To lahko naredimo s pomočjo espresso aparata ali pa preprosto pripravimo zelo koncentrirano kavo. Pustimo, da se kava ohladi na sobno temperaturo.

2V veliki skledi zmešamo sladkor in vaniljev ekstrakt, dokler ne dobimo gladke mešanice.

3Postopoma vmešamo ohlajeno kavo v sladkorno mešanico, pri tem pa ves čas mešamo, da se sladkor popolnoma raztopi.

4V drugi skledi stepemo sladko smetano, dokler ne postane čvrsta in kremasta. Med stepanjem postopoma dodajamo krem fix.

5Nežno združimo stepeno smetano s kavno mešanico. To naredimo s previdnim prelaganjem od spodaj navzgor, da ohranimo zračnost sladice.

6Nastalo kavno kremo prelijemo v skodelice ali kozarce za serviranje.

7Kavno sladico postavimo v hladilnik in pustimo, da se dobro ohladi in strdi. Priporočamo, da to storite vsaj nekaj ur ali čez noč.

8Pred serviranjem sladico potresemo z naribano temno čokolado za dodaten okusni užitek.

9Kavno razkošnost postrežemo svojim gostom in opazujemo, kako se jim razjasni obraz ob prvem grižljaju te kremaste, kavne dobrote.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite