Soฤna in mehka pita z maslenimi drobtinicami, makom in skuto. ฤe imate radi mak, boste pito zagotovo pekli veฤ kot enkrat.
Sestavine
Maslene drobtine
- 300 g moke
- 180 g masla
- 100 g sladkorja
- ลกฤepec soli
Nadev
- 500 ml mleka
- 500 g skute
- 150 g sladkorja
- 60 g masla
- 4 ลพlice gresa
- 200 g celega maka
- 1 vaniljev sladkor
- 1 jajce
- ลกฤepec soli
Postopek
1Peฤico segrejemo na 180ยฐC. Moko, maslo, sladkor in sol zgnetemo v drobtinice. Pekaฤ obloลพimo s peki papirjem in vanj damo malo veฤ kot polovico drobtinic, jih malo pritisnemo ob dno in postavimo v hladilnik.
2Mleko, maslo in oba sladkorja segrejemo do vretja. V mleko stresemo gres in mak ter med stalnim meลกanjem kuhamo toliko ฤasa, da se zgosti, nato odstavimo in ohladimo.
3V ohlajeno maso dodamo jajce in skuto in dobro premeลกamo. Pekaฤ vzamemo iz hladilnika, vanj preloลพimo nadev, ga enakomerno razporedimo in potresemo s preostalimi drobtinicami.
4Peฤemo 40 do 50 minut, oziroma toliko ฤasa, da se lepo zlato-rumeno zapeฤe. Ohladimo v pekaฤu in nato ลกe za eno uro postavimo v hladilnik.