Karamelna jabolka

Znam svetuje

Karamelna jabolka so jabolka, pomoฤena v karamelo. Poznamo jih iz ameriลกkih filmov, sedaj pa jih znamo narediti tudi doma. ฤŒeprav jih najpogosteje pripravljamo jeseni, naj nam letni ฤas za karamelna jabolka ne bo ovira.

Sestavine za karamelna jabolka

  • 4 jabolka
  • 4 lesene paliฤice
  • 300 ml sladke smetane
  • 200 g rjavega sladkorja
  • 100 g masla
  • 1/2 ลพliฤke soli
  • ลพliฤka vaniljevega ekstrakta
  • leลกniki

Postopek

1Neolupljena jabolka za nekaj sekund potopite v vrelo vodo, da odstranite vosek z olupkov. Osuลกimo jih s papirnato brisaฤko. Odstranimo pecelj in v jabolko zapiฤimo leseno paliฤico. Leลกnike grobo nasekljamo.

2V posodi z dnom proti prijemanju zmeลกamo sladko smetano, sladkor, sol in maslo. Med stalnim meลกanjem na zmerni temperaturi kuhamo do vretja. Ko zavre, kuhamo ลกe toliko ฤasa, da karamela doseลพe temperaturo 120ยฐC. Vmes veฤkrat premeลกamo, da se ne prismodi. Na koncu vmeลกamo vaniljev ekstrakt, ฤe pa uporabimo vaniljev sladkor, ga dodamo ลพe na zaฤetku k ostalim sestavinam.

3Jabolka pomakamo v vroฤo karamelno omako in jih potresemo z grobo nasekljanimi leลกniki. Odlagamo jih na peki papir in pustimo, da se ohladijo in karamela nekoliko strdi.

Nasvet

ฤŒe nam ostane ลกe kaj karamele, jo prelijemo v manjลกo posodo, pustimo, da se ohladi in nato nareลพemo na kocke. Tako pripravimo domaฤe karamelne bombone.

Jabolka lahko nareลพemo tudi na krhlje, vanje zapiฤimo paliฤico ter jih do polovice pomoฤimo v karamelo in okrasimo po ลพelji.

Karamelna jabolka so odliฤna sladica, ki jo lahko postreลพemo na veฤ naฤinov, odvisno od priloลพnosti in osebnih ลพelja. Tukaj je nekaj idej:

Na paliฤki: Jabolka na paliฤki postrezite na lepih pladnjih ali stojalih za karamelna jabolka.

Zavita v celofan ali darilnem papirju: ฤŒe jih boste podarili, jih lahko zavijete v prozoren celofan ali darilni papir. Dodajte pentljo ali trak za dodaten prazniฤni pridih.

Na kroลพniku s sladoledom: Postrezite jih na kroลพniku s kepico vaniljevega sladoleda. Topel karamel bo odliฤno dopolnil hladno sladoledno poslastico.

Z oreลกฤki ali ฤokolado: ฤŒe ste v recept dodali oreลกฤke, kot so leลกniki, lahko karamelna jabolka povaljate v dodatno sesekljanih oreลกฤkih ali potopite v ฤokoladno kopel za dodaten okus.

Na mizi za sladice: Postrezite karamelna jabolka na posebni mizi za sladice na zabavah ali praznovanjih. Poleg karamelnih jabolk lahko postavite tudi druge sladice.

S ฤokoladnim prelivom: Dodajte ลกe veฤ sladkosti s ฤokoladnim prelivom. Karamelna jabolka lahko povaljate v stopljeno ฤokolado ali jih okrasite s ฤokoladnimi ฤrtami ali vzorci.

Na palฤki s ฤokoladnim ali barvnim prelivom: Potopite karamelna jabolka v barvne ali ฤokoladne prelive.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite