Karamelna jabolka so jabolka, pomoฤena v karamelo. Poznamo jih iz ameriลกkih filmov, sedaj pa jih znamo narediti tudi doma. ฤeprav jih najpogosteje pripravljamo jeseni, naj nam letni ฤas za karamelna jabolka ne bo ovira.
Sestavine za karamelna jabolka
- 4 jabolka
- 4 lesene paliฤice
- 300 ml sladke smetane
- 200 g rjavega sladkorja
- 100 g masla
- 1/2 ลพliฤke soli
- ลพliฤka vaniljevega ekstrakta
- leลกniki
Postopek
1Neolupljena jabolka za nekaj sekund potopite v vrelo vodo, da odstranite vosek z olupkov. Osuลกimo jih s papirnato brisaฤko. Odstranimo pecelj in v jabolko zapiฤimo leseno paliฤico. Leลกnike grobo nasekljamo.
2V posodi z dnom proti prijemanju zmeลกamo sladko smetano, sladkor, sol in maslo. Med stalnim meลกanjem na zmerni temperaturi kuhamo do vretja. Ko zavre, kuhamo ลกe toliko ฤasa, da karamela doseลพe temperaturo 120ยฐC. Vmes veฤkrat premeลกamo, da se ne prismodi. Na koncu vmeลกamo vaniljev ekstrakt, ฤe pa uporabimo vaniljev sladkor, ga dodamo ลพe na zaฤetku k ostalim sestavinam.
3Jabolka pomakamo v vroฤo karamelno omako in jih potresemo z grobo nasekljanimi leลกniki. Odlagamo jih na peki papir in pustimo, da se ohladijo in karamela nekoliko strdi.
Nasvet
ฤe nam ostane ลกe kaj karamele, jo prelijemo v manjลกo posodo, pustimo, da se ohladi in nato nareลพemo na kocke. Tako pripravimo domaฤe karamelne bombone.
Jabolka lahko nareลพemo tudi na krhlje, vanje zapiฤimo paliฤico ter jih do polovice pomoฤimo v karamelo in okrasimo po ลพelji.
Karamelna jabolka so odliฤna sladica, ki jo lahko postreลพemo na veฤ naฤinov, odvisno od priloลพnosti in osebnih ลพelja. Tukaj je nekaj idej:
Na paliฤki: Jabolka na paliฤki postrezite na lepih pladnjih ali stojalih za karamelna jabolka.
Zavita v celofan ali darilnem papirju: ฤe jih boste podarili, jih lahko zavijete v prozoren celofan ali darilni papir. Dodajte pentljo ali trak za dodaten prazniฤni pridih.
Na kroลพniku s sladoledom: Postrezite jih na kroลพniku s kepico vaniljevega sladoleda. Topel karamel bo odliฤno dopolnil hladno sladoledno poslastico.
Z oreลกฤki ali ฤokolado: ฤe ste v recept dodali oreลกฤke, kot so leลกniki, lahko karamelna jabolka povaljate v dodatno sesekljanih oreลกฤkih ali potopite v ฤokoladno kopel za dodaten okus.
Na mizi za sladice: Postrezite karamelna jabolka na posebni mizi za sladice na zabavah ali praznovanjih. Poleg karamelnih jabolk lahko postavite tudi druge sladice.
S ฤokoladnim prelivom: Dodajte ลกe veฤ sladkosti s ฤokoladnim prelivom. Karamelna jabolka lahko povaljate v stopljeno ฤokolado ali jih okrasite s ฤokoladnimi ฤrtami ali vzorci.
Na palฤki s ฤokoladnim ali barvnim prelivom: Potopite karamelna jabolka v barvne ali ฤokoladne prelive.