Karamelna jabolka so jabolka, pomočena v karamelo. Poznamo jih iz ameriških filmov, sedaj pa jih znamo narediti tudi doma. Čeprav jih najpogosteje pripravljamo jeseni, naj nam letni čas za karamelna jabolka ne bo ovira.
Sestavine za karamelna jabolka
- 4 jabolka
- 4 lesene paličice
- 300 ml sladke smetane
- 200 g rjavega sladkorja
- 100 g masla
- 1/2 žličke soli
- žlička vaniljevega ekstrakta
- lešniki
Postopek
1Neolupljena jabolka za nekaj sekund potopite v vrelo vodo, da odstranite vosek z olupkov. Osušimo jih s papirnato brisačko. Odstranimo pecelj in v jabolko zapičimo leseno paličico. Lešnike grobo nasekljamo.
2V posodi z dnom proti prijemanju zmešamo sladko smetano, sladkor, sol in maslo. Med stalnim mešanjem na zmerni temperaturi kuhamo do vretja. Ko zavre, kuhamo še toliko časa, da karamela doseže temperaturo 120°C. Vmes večkrat premešamo, da se ne prismodi. Na koncu vmešamo vaniljev ekstrakt, če pa uporabimo vaniljev sladkor, ga dodamo že na začetku k ostalim sestavinam.
3Jabolka pomakamo v vročo karamelno omako in jih potresemo z grobo nasekljanimi lešniki. Odlagamo jih na peki papir in pustimo, da se ohladijo in karamela nekoliko strdi.
Nasvet
Če nam ostane še kaj karamele, jo prelijemo v manjšo posodo, pustimo, da se ohladi in nato narežemo na kocke. Tako pripravimo domače karamelne bombone.
Jabolka lahko narežemo tudi na krhlje, vanje zapičimo paličico ter jih do polovice pomočimo v karamelo in okrasimo po želji.
Karamelna jabolka so odlična sladica, ki jo lahko postrežemo na več načinov, odvisno od priložnosti in osebnih želja. Tukaj je nekaj idej:
Na palički: Jabolka na palički postrezite na lepih pladnjih ali stojalih za karamelna jabolka.
Zavita v celofan ali darilnem papirju: Če jih boste podarili, jih lahko zavijete v prozoren celofan ali darilni papir. Dodajte pentljo ali trak za dodaten praznični pridih.
Na krožniku s sladoledom: Postrezite jih na krožniku s kepico vaniljevega sladoleda. Topel karamel bo odlično dopolnil hladno sladoledno poslastico.
Z oreščki ali čokolado: Če ste v recept dodali oreščke, kot so lešniki, lahko karamelna jabolka povaljate v dodatno sesekljanih oreščkih ali potopite v čokoladno kopel za dodaten okus.
Na mizi za sladice: Postrezite karamelna jabolka na posebni mizi za sladice na zabavah ali praznovanjih. Poleg karamelnih jabolk lahko postavite tudi druge sladice.
S čokoladnim prelivom: Dodajte še več sladkosti s čokoladnim prelivom. Karamelna jabolka lahko povaljate v stopljeno čokolado ali jih okrasite s čokoladnimi črtami ali vzorci.
Na palčki s čokoladnim ali barvnim prelivom: Potopite karamelna jabolka v barvne ali čokoladne prelive.