Jabolčno ovseni piškoti

Znam svetuje

Jabolčno ovseni piškoti so sladica, ki združuje okuse jabolka in ovsenih kosmičev v prijetno hrustljavem in okusnem piškotu.

Jabolčno ovseni piškoti in njihov okus

V receptu za jabolčno ovsene kosmiče naribano jabolko vpije vse arome in prispeva k sočnosti piškotov. Okus jabolka je zelo izrazit in prispeva k sladkosti in svežini piškotov. Cimet je začimba, ki doda toplo in začinjeno noto okusu. V tem receptu ga uporabljamo v kombinaciji s sladkorjem, kar daje piškotom prijetno začinjen okus.

Ovseni kosmiči imajo svoj edinstven, rahlo oreškast okus in prispevajo k hrustljavosti in teksturi piškotov. Rjavi sladkor ima bogat in karamelni okus, ki se dobro ujema z okusom jabolka in cimeta. Dodaja globino in bogatost sladkosti piškotov.

Kaj uporabiti namesto jajca?

Če želite pripraviti veganske jabolčno ovsene piškote, lahko v tem receptu jajce nadomestite z različnimi veganskimi alternativami:

Lanena semena: Da nadomestite eno jajce, zmešajte 1 žlico mletih lanenih semen s 3 žlicami vode. Pustite počivati nekaj minut, da se zmes zgosti in postane želatinasta. To bo nadomestilo eno jajce.

Chia semena: Uporabite jih podobno kot lanena semena. Namesto enega jajca zmešajte 1 žlico mletih chia semen s 3 žlicami vode ter počakajmo, da se napihnejo. Tudi to se bo spremenilo v gel in nadomestilo eno jajce.

Jabolčna omaka: 50 ml jabolčne omake lahko nadomesti eno jajce v receptih za peko. To bo prispevalo k vlakninam in dodalo nežen okus jabolka vašim piškotom, kar se ujema z jabolčnim receptom.

Kokosovo mleko: 60 ml kokosovega mleka lahko uporabite kot nadomestek za eno jajce. Doda rahel kokosov okus in vlago.

Jabolčno ovseni piškoti vsebujejo različna hranila

Ovseni kosmiči so pridobljeni iz ovsenih zrn, ki so pražena, olupljena in valjana. Ovseni kosmiči so zdrava in hranljiva hrana, saj vsebujejo različne hranilne snovi, vključno z:

  1. Vlaknine: Ovseni kosmiči so odličen vir topnih in netopnih vlaknin. Vlaknine so koristne za prebavo in pomagajo pri ohranjanju zdrave črevesne funkcije.
  2. Beljakovine: Ovseni kosmiči vsebujejo zmerno količino beljakovin, kar jih naredi za dober dodatek k prehrani, še posebej za tiste, ki se želijo izogniti beljakovinam živalskega izvora.
  3. Ogljikovi hidrati: Predstavljajo pomemben vir energije. Ovseni kosmiči vsebujejo kompleksne ogljikove hidrate, ki se počasi prebavljajo, kar omogoča dolgotrajno oskrbo z energijo.
  4. Maščobe: Vsebujejo zdrave maščobe, zlasti nenasičene maščobe, ki so koristne za srce in ožilje.
  5. Vitamini in minerali: Ovseni kosmiči so dober vir vitaminov, kot so tiamin (vitamin B1), folati in vitamin E, ter mineralov, kot so železo, magnezij, fosfor, cink in baker.
  6. Antioksidanti: V ovsenih kosmičih se nahajajo antioksidanti, ki lahko pomagajo zaščititi celice pred škodo, povzročeno prostimi radikali.
  7. Beta-glukani: Gre za posebno vrsto topnih vlaknin v ovsenih kosmičih, ki so povezane z zmanjšanim holesterolom in drugimi koristmi za srce.

Ovseni kosmiči so zaradi svoje hranilne vrednosti pogosto priporočljivi kot del zdrave prehrane. Uporabljajo se v različnih receptih, kot so zajtrki, piškoti, smoothieji in drugi jedi.

Prehranska vrednost recepta

Jabolčno ovseni piškoti imajo približno takšno prehransko vrednost (na 100 g):

  • Energijska vrednost: Približno 400-450 kcal
  • Beljakovine: Približno 5-8 g
  • Maščobe: Približno 20-25 g
    • Nasičene maščobe: Približno 10-15 g
  • Ogljikovi hidrati: Približno 45-55 g
    • Sladkorji: Približno 25-30 g
  • Vlaknine: Približno 3-5 g
  • Natrij: Približno 150-200 mg

Recept za jabolčno-ovsene piškote je prehransko uravnotežen, saj združuje različne hranljive sestavine. Ovseni kosmiči prispevajo vlaknine, beljakovine in kompleksne ogljikove hidrate, kar zagotavlja dolgotrajno energijo.

Jabolka dodajo naravno sladkost in vlaknine, medtem ko orehi prispevajo zdrave maščobe in dodaten hrustljav okus. Skupaj tvorijo piškote z zmerno kalorično vrednostjo, ki so hkrati okusna in zdrava poslastica.

Sestavine za jabolčno ovsene piškote

  • 100 g ovsenih kosmičev
  • 150 g moke
  • 1/2 čajne žličke sode bikarbone
  • 1/2 čajne žličke pecilnega praška
  • 1/2 čajne žličke cimeta
  • ščepec soli
  • 150 g masla (mehkega)
  • 100 g rjavega sladkorja
  • 50 g belega sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
  • 1 jabolko (naribano)
  • 60 g nasekljanih orehov ali rozin (po želji)

Postopek

1Najprej segrejte pečico na 180°C in obložite pekač s peki papirjem.

2V srednji skledi zmešajte ovsene kosmiče, moko, sodo bikarbono, pecilni prašek, cimet in ščepec soli. Dobro premešajte in dajte na stran, da počiva.

3V drugi skledi z električnim mešalnikom stepite mehko maslo, rjavi sladkor in beli sladkor, dokler ne dobite svetlo rumene in kremaste mešanice.

4Dodajte jajce in vaniljev ekstrakt ter mešajte, dokler se dobro ne vmešata.

5Postopoma dodajajte suhe sestavine v mešanico masla in sladkorja. Mešajte le toliko, da se vse sestavine združijo. Vmešajte še naribano jabolko in nasekljane orehe ali rozine, če jih uporabljate.

6Z žlico oblikujte majhne kepice testa in jih položite na pripravljen pekač. Poskrbite, da bodo med seboj dovolj razmaknjene, recimo za vsaj dva prsta, saj se bodo piškoti med peko razširili.

7Piškote pecite v predhodno ogreti pečici približno 10-12 minut, ali dokler niso zlato rjavi. Ko so piškoti pečeni, jih pustite nekaj minut na pekaču, nato pa jih prenesite na rešetko, da se popolnoma ohladijo.

Jabolčno ovseni piškoti so vsestranski in ga lahko prilagodite različnim okusom in priložnostim. Tukaj je nekaj načinov, kako lahko uporabite ta recept:

  1. Zdrav zajtrk ali prigrizek:
    • Postrezite jabolčno ovsene piškote za zdrav in hranljiv zajtrk ali prigrizek. So odlična alternativa bolj običajnim sladkim poslasticam.
  2. Piknik ali šolske malice:
    • Pripravite piškote za piknik ali kot del šolskih malic. Zaradi vsebnosti ovsenih kosmičev in jabolka so odlična izbira za hiter in okusrn prigrizek.
  3. Sladica ob kavi ali čaju:
    • Postrezite piškote kot spremljavo h kavi ali k čaju. So prijetna sladica za druženje s prijatelji ali družino.
  4. Prilagodite sestavine:
    • Eksperimentirajte s sestavinami, na primer z dodatkom suhega sadja, čokoladnih kapljic ali začimb. Prilagodite jih svojim željam.
  5. Dodatek k drugim sladicam:
    • Zdrobite piškote in jih uporabite kot dodatek k drugim sladicam, kot so sladoled, jogurt ali puding. Dodajo hrustljavost in okus.
  6. Darilo ali ugodnost:
    • Zapakirajte piškote v lepe škatle ali vrečke in jih podarite kot domačo sladico ali presenečenje ob posebnih priložnostih.
  7. Otroška zabava:
    • Oblikujte manjše piškote v zabavne oblike za otroške ali rojstnodnevne zabave.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite