Jabolka, pomočena v karamelo poznamo iz ameriških filmov, sedaj pa jih znamo narediti tudi doma. Čeprav jih najpogosteje pripravljamo jeseni, naj nam letni čas ne bo ovira.
Sestavine
- 4 jabolka
- 4 lesene paličice
- 300 ml sladke smetane
- 200 g rjavega sladkorja
- 100 g masla
- 1/2 žličke soli
- žlička vaniljevega ekstrakta
- lešniki
Postopek
1Jabolka operemo in osušimo s papirnato brisačko. Odstranimo pecelj in v jabolko zapičimo leseno paličico. Lešnike grobo nasekljamo.
2V posodi z dnom proti prijemanju zmešamo sladko smetano, sladkor, sol in maslo. Med stalnim mešanjem na zmerni temperaturi kuhamo do vretja. Ko zavre, kuhamo še toliko časa, da karamela doseže temperaturo 120°C. Vmes večkrat premešamo, da se ne prismodi. Na koncu vmešamo vaniljev ekstrakt, če pa uporabimo vaniljev sladkor, ga dodamo že na začetku k ostalim sestavinam.
3Jabolka pomakamo v vročo karamelno omako in potresemo z grobo nasekljanimi lešniki. Odlagamo jih na peki papir in pustimo, da se ohladijo in karamela nekoliko strdi.
Nasvet
Če nam ostane še kaj karamele, jo prelijemo v manjšo posodo, pustimo, da se ohladi in nato narežemo na kocke. Tako pripravimo domače karamelne bombone.
Jabolka lahko narežemo tudi na krhlje, vanje zapičimo paličico ter jih do polovice pomočimo v karamelo in okrasimo po želji.