Karamelna jabolka so jabolka, pomočena v karamelo. Poznamo jih iz ameriških filmov, sedaj pa jih znamo narediti tudi doma. Čeprav jih najpogosteje pripravljamo jeseni, naj nam letni čas za karamelna jabolka ne bo ovira.
Karamelna jabolka in njihov okus
Recept za karamelna jabolka je sladek in omamno bogat, s kombinacijo sladkih, karameliziranih in hrustljavih okusov.
Jabolka prinašajo svežino in sočnost, ki se lepo uravnoteži s sladko karamelo. Karamela ima intenziven, sladek okus z globokimi notami rjavega sladkorja in masla. Njena konsistenca je mehka in gladka, zato bogato pokrije jabolka.
Vaniljev ekstrakt dodaja prikrito aromo vanilje, ki obogati sladko karamelo in celotno gurmansko izkušnjo. Lešniki prinašajo hrustljavost in oreškast okus, ki dodatno obogati teksturo karamelnih jabolk. Dodatek soli poudari in uravnovesi sladkost karamelne plasti.
Katera jabolka izbrati?
Pri izbiri jabolk je priporočljivo izbrati čvrsta in sočna jabolka, da se dobro obdržijo med postopkom priprave. Taka jabolka bodo ohranila svojo obliko in teksturo ter se lepo ujemala s karamelno plastjo. Spodaj je nekaj sort jabolk, ki so pogosto dobra izbira:
- Rdeča ali zelena jabolka:
- Na primer, sorte kot so Fuji, Gala, ali Honeycrisp. Te sorte so sladke in sočne ter se lepo ujemajo s karamelo.
- Čvrsta jabolka za peko:
- Če imate na voljo sorte, ki so namenjene peki, kot so Granny Smith, lahko te prinesejo nekoliko bolj kisel okus, ki se dobro poveže s sladkostjo karamelnega premaza.
- Srednje velika jabolka:
- Jabolka srednje velikosti so običajno najbolj primerna, ker jih je lažje obdelovati in so dovolj za eno porcijo.
Pomembno je, da izberete sveža, čvrsta in ne preveč zrela jabolka, da obdržijo svojo obliko in teksturo med postopkom priprave. Pred začetkom jabolka operete in jih dobro posušite, da se jih karamelna plast dobro oprime.
Prehranska vrednost recepta
Približna prehranska vrednost na eno porcijo (ena jabolka):
- Energijska vrednost: Približno 450-500 kcal
- Beljakovine: Približno 2-3 g
- Maščobe: Približno 30-35 g
- Nasičene maščobe: Približno 20-25 g
- Ogljikovi hidrati: Približno 45-50 g
- Sladkorji: Približno 40-45 g
- Vlaknine: Približno 2-3 g
- Sol: Približno 200-300 mg
Karamelna jabolka so precej kalorična sladica zaradi visoke vsebnosti sladkorja, maščob in karamelnega premaza.
Sestavine za karamelna jabolka
- 4 jabolka
- 4 lesene paličice
- 300 ml sladke smetane
- 200 g rjavega sladkorja
- 100 g masla
- 1/2 žličke soli
- žlička vaniljevega ekstrakta
- lešniki
Postopek
1Neolupljena jabolka za nekaj sekund potopite v vrelo vodo, da odstranite vosek z olupkov. Osušimo jih s papirnato brisačko. Odstranimo pecelj in v jabolko zapičimo leseno paličico. Lešnike grobo nasekljamo.
2V posodi z dnom proti prijemanju zmešamo sladko smetano, sladkor, sol in maslo. Med stalnim mešanjem na zmerni temperaturi kuhamo do vretja. Ko zavre, kuhamo še toliko časa, da karamela doseže temperaturo 120°C. Vmes večkrat premešamo, da se ne prismodi. Na koncu vmešamo vaniljev ekstrakt, če pa uporabimo vaniljev sladkor, ga dodamo že na začetku k ostalim sestavinam.
3Jabolka pomakamo v vročo karamelno omako in jih potresemo z grobo nasekljanimi lešniki. Odlagamo jih na peki papir in pustimo, da se ohladijo in karamela nekoliko strdi.
Nasvet
Če nam ostane še kaj karamele, jo prelijemo v manjšo posodo, pustimo, da se ohladi in nato narežemo na kocke. Tako pripravimo domače karamelne bombone.
Jabolka lahko narežemo tudi na krhlje, vanje zapičimo paličico ter jih do polovice pomočimo v karamelo in okrasimo po želji.
Karamelna jabolka so odlična sladica, ki jo lahko postrežemo na več načinov, odvisno od priložnosti in osebnih želja. Tukaj je nekaj idej:
Na palički: Jabolka na palički postrezite na lepih pladnjih ali stojalih za karamelna jabolka.
Zavita v celofan ali darilnem papirju: Če jih boste podarili, jih lahko zavijete v prozoren celofan ali darilni papir. Dodajte pentljo ali trak za dodaten praznični pridih.
Na krožniku s sladoledom: Postrezite jih na krožniku s kepico vaniljevega sladoleda. Topel karamel bo odlično dopolnil hladno sladoledno poslastico.
Z oreščki ali čokolado: Če ste v recept dodali oreščke, kot so lešniki, lahko karamelna jabolka povaljate v dodatno sesekljanih oreščkih ali potopite v čokoladno kopel za dodaten okus.
Na mizi za sladice: Postrezite karamelna jabolka na posebni mizi za sladice na zabavah ali praznovanjih. Poleg karamelnih jabolk lahko postavite tudi druge sladice.
S čokoladnim prelivom: Dodajte še več sladkosti s čokoladnim prelivom. Karamelna jabolka lahko povaljate v stopljeno čokolado ali jih okrasite s čokoladnimi črtami ali vzorci.
Na palčki s čokoladnim ali barvnim prelivom: Potopite karamelna jabolka v barvne ali čokoladne prelive.