Cesarjeva solata je postala ena najbolj priljubljenih solat na svetu, a njene korenine segajo v 1920 leta. Izum solate se pripisuje italijanskemu restavratorju Cesareju Cardiniju, ki je upravljal restavracije v Mehiki in Združenih državah Amerike. Po pripovedovanju njegove hčere Rose je Cardini ustvaril to ikonično jed 4. julija 1924 v svoji restavraciji Caesar’s v hotelu Caesar v Tijuani. Ta datum je bil poseben, saj je Cardini zaradi izčrpanih kuhinjskih zalog improviziral z omejenimi sestavinami.
Cesarjeva solata je tako nastala iz preprostih sestavin, ki jih je imel na voljo, vendar se je kmalu uveljavila kot simbol kulinarične inovacije. Čeprav je živel v San Diegu, je Cardini pogosto delal v Tijuani, kjer se je izognil omejitvam prohibicije. Nekateri člani njegovega osebja pa trdijo, da so oni tisti, ki so ustvarili to legendarno jed. V vsakem primeru je Cesarjeva solata postala svetovni kulinarični fenomen, ki ga morate poskusiti.
Sestavine za Cezarjevo solato z jabolki
Za solato
- 1 glava rimske solate (narezana na večje kose)
- 1 veliko jabolko (narezano na tanke rezine, lahko uporabite katero koli sladko ali kislo sorto po vašem okusu)
- 100 g kruhovih kock (krušne kocke lahko pripravite doma ali uporabite kupljene)
- 50 g naribanega parmezana za posip
- 2 žlici oljčnega olja
Za preliv
- 1 jajce
- 1 žlica Dijon gorčice
- 1 žlica limoninega soka
- 1 čajna žlička Worcester omake
- 2 stroka česna (drobno sesekljana)
- 4 fileti inčunov (drobno sesekljani)
- 100 ml oljčnega olja (ekstra deviškega)
- 50 g sveže naribanega parmezana
- sol
- sveže mlet črni poper
Postopek
1V manjši posodi združite jajce, Dijon gorčico, limonin sok, Worcester omako, drobno sesekljan česen in inčune.Mešanico dobro premešajte, nato pa počasi dodajajte oljčno olje, medtem ko nenehno mešate, da se vse sestavine dobro povežejo. Dodajte nariban parmezan in še enkrat premešajte. Po okusu dodajte sol in sveže mlet črni poper.
2Krušne kocke pokapajte z oljčnim oljem in jih enakomerno razporedite po pekaču.Pecite v predhodno ogreti pečici na 180°C približno 10 minut ali dokler niso zlato zapečene in hrustljave. Med peko jih enkrat obrnite.
3V veliko skledo dajte narezano rimsko solato in tanke rezine jabolka. Dodajte pripravljene krušne kocke in prelijte s prelivom. Nežno premešajte, da se vse sestavine enakomerno obložijo s prelivom.