Karamelizirana jabolka

Morda vas zanima

- Oglas -

Tako pripravljena karamelizirana jabolka lahko uporabimo kot nadev v ameriških palačinkah, jih dodamo mlečnemu rižu, skutni torti ali drugemu pecivu, saj so zelo okusna in jih lahko pojemo tudi kot samostojno sladico z malo stepene smetane.

Pri pripravi karameliziranih jabolk je pomembno, da izberete jabolka, ki so čvrsta in sveža. To bo zagotovilo, da se ohranijo med postopkom kuhanja in dobijo lepo karamelno prevleko.

Sestavine za karamelizirana jabolka

  • 3 jabolka
  • sok polovice limone
  • 60 g rjavega sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 20 g masla
  • ščepec soli
  • cimet

Postopek

1Polovico limone stisnemo v posodo, v katero bomo dajali narezana jabolka. Jabolka operemo, olupimo in narežemo na manjše koščke. Dodamo cimet po okusu in premešamo.

2Oba sladkorja stresemo v kozico z dnom proti prijemanju. Uporabimo posodo z malenkost višjim robom, ki naj ne bo prevelika. Sladkor enakomerno razporedimo po dnu posode in počasi segrevamo, da se stopi in karamelno obarva.

3Dlje kot bomo stopljeni sladkor še naprej segrevali, temnejša bo naša karamela. Sladkorja med topljenjem ne mešamo, ampak samo vsake toliko pretresemo posodo, saj se nam bo drugače prijemal na kuhalnico in se ponovno strdil.

4Ko karamela doseže želeno barvo, dodamo ščepec soli in jabolka z limoninim sokom. Premešamo, pokrijemo in dušimo par minut, da se jabolka nekoliko zmehčajo.

5Ker so jabolka hladna, se nam bo karamela na začetku strdila, vendar brez skrbi, med dušenjem se bo ponovno raztopila.

6Dušimo vsaj toliko časa, da se karamela raztopi in vmes večkrat premešamo. Če želimo mehkejša jabolka, čas dušenja podaljšamo. Na koncu vmešamo še maslo in malo ohladimo.

Nasvet

Količino prilagodimo glede na to, v kakšen namen bomo jabolka potrebovali. Lahko jih narežemo na koščke ali krhlje, lahko jih olupimo ali pa tudi ne. Prav tako lahko uporabimo rjavi ali beli sladkor.

- Oglas -

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad