Pecivo z jagodami in rabarbaro

Znam svetuje

Pecivo z jagodami in rabarbaro je preprosto za pripravo, a zelo okusno ter odlična izbira za vse, ki obožujete sadne sladice. Združuje sveže jagode in rabarbaro v sočnem nadevu, ki se zliva z nežnim biskvitom. Ta sladica je popolna izbira za poletne dni, ko se jagode in rabarbara znajdeta v vsej svoji slastni zrelosti.

Rabarbara (Rheum rhabarbarum L.) je trajnica, ki se pogosto goji zaradi svojih užitnih stebel, čudovitih za uporabo pit, kompotov, marmelad … Njena stebelca so lahko različnih barv, od zelene do rdeče, odvisno od sorte. Le stebelca so užitna, medtem ko so listi rastline strupeni, saj vsebujejo oksalno kislino, ki je lahko škodljiva za človeško telo.

Rabarbara je pogosto povezana zgodaj pomlad in poletje, saj takrat običajno dozori in je na voljo sveža. Zaradi svojega značilnega sladko-kislega okusa se uporablja za pripravo različnih vrst jedi in pijač, ki dajo edinstven okus.

Kaj v kulinariki povezuje rabarbaro z jagodami?

Rabarbara in jagode sta v kulinariki pogosto kombinirani, ker se njuna okusa dopolnjujeta in ustvarjata zanimivo ravnotežje med sladkim in kislim. Ta kombinacija je postala priljubljena v številnih receptih, kot so pite, kompoti, marmelade, sadne solate, sladoledi in še več. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj se rabarbara in jagode pogosto uporabljajo skupaj:

  1. Okusno uravnoteženje: Jagode so znane po svoji sladkosti, medtem ko ima rabarbara kiselkast okus zaradi vsebnosti oksalne kisline. Kombinacija teh dveh okusov ustvari zanimivo uravnoteženje med sladkim in kislim, kar pripomore k bolj kompleksnemu in globokemu okusu jedi.
  2. Arome in teksture: Jagode prinašajo bogate sadne arome in sočnost, medtem ko rabarbara dodaja teksturo in osvežujočo kislost. To omogoča ustvarjanje jedi, ki so hkrati mehke in hrustljave ter imajo bogato aromo.
  3. Kontrast barv: Jagode so običajno rdeče ali rožnate barve, medtem ko so stebelca rabarbare lahko zelena, rožnata ali rdeča. Kontrastne barve teh dveh sestavin vizualno izboljšajo jedi, naredijo jih bolj privlačne za uživanje.
  4. Sezonska skladnost: Tako jagode kot tudi rabarbara sta običajno sezonsko dostopni spomladi in zgodnjem poletju. Kombinacija teh dveh sestavin omogoča, da izkoristimo sezonsko svežino in okusnost.
  5. Kreativnost v kuhinji: Kuharji radi eksperimentirajo s kombinacijami okusov, zato je združevanje različnih sestavin, kot sta rabarbara in jagode, odličen način za izražanje kreativnosti in ustvarjanje novih okusnih doživetij.

Na koncu gre pri združevanju rabarbare in jagod v kulinariki predvsem za ustvarjanje bogatega in raznolikega okusa ter za zabavno in inovativno kuhanje.

Sestavine za pecivo z jagodami in rabarbaro

  • 300 g jagod, narezanih na manjše koščke
  • 300 g rabarbare, narezane na majhne koščke
  • 80 g sladkorja (lahko prilagodimo glede na sladkost jagod)
  • 1 žlica koruznega škroba
  • 2 jajci
  • 50 g sladkorja
  • 1 vaniljev  sladkor
  • ½  pecilnega praška
  • 100 ml mleka
  • 100 g mehke bele moke
  • 70 g stopljenega masla
  • ščepec sol

Postopek

1Najprej pripravimo nadev. V skledi zmešamo narezane jagode, rabarbaro, sladkor in koruzni škrob. Dobro premešamo, da se sestavine enakomerno povežejo, nato pustimo nadev na strani.

2Ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjakom dodamo sladkor in vaniljev sladkor in z električnim mešalnikom penasto vmešamo. Mešamo toliko časa, da jajčna zmes spremeni barvo. Dodamo še stopljeno maslo in mleko.

3Beljakom dodamo nekaj zrn soli in žlico mrzle vode in jih stepemo v čvrst sneg.  

4Moko presejemo s pecilnim praškom in jo postopoma dodajamo v rumenjake. Dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo med seboj.

5Na koncu v testo potegnemo še stepene beljake. Na dno pekača za biskvit položimo peki papir in nanj vlijemo polovico biskvitnega testa.

6Na biskvitno testo enakomerno razporedimo pripravljen nadev z jagodami in rabarbaro. Preostalo biskvitno testo prelijemo čez nadev in ga enakomerno razporedimo po vrhu.

7Pečico segrejemo na 180°C Pekač postavimo v segreto pečico. Biskvit pečemo približno 30-35 minut, oziroma dokler biskvit ne dobi zlatorjave barve in se lepo dvigne.  Naredimo preizkus z zobotrebcem, zapičimo ga na sredino peciva. Zobotrebec mora biti čist, nanj se ne sme prijeti testo. V kolikor se je prijelo, pustite v pečici še pet minut.  

8Ko je biskvit pečen, ga vzamemo iz pečice in pustimo, da se nekaj časa ohladi v pekaču.

9Ko je biskvit dovolj ohlajen, ga previdno vzamemo iz pekača, odstranimo peki papir in ga narežemo na koščke.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite