Figova marmelada z refoškom

Znam svetuje

Figova marmelada z refoškom je okusna in edinstvena jed, ki jo pripravimo s svežimi figami in vinom refošk.

Figova marmelada z refoškom in njen okus

Figova marmelada z refoškom ima sladek in bogat okus z izrazito figovim okusom, ki ga dopolnjujejo subtilne note suhega, rdečega refoška. Sladkost fig je uravnotežena s kislostjo limone, ki osveži okus.

Dodatek vaniljevega izvlečka lahko marmeladi doda nežno vaniljevo noto. Skupaj s prijetno aromo limonine lupinice ustvari harmonično in aromatično marmelado.

Okus je kompleksen, razkošen in odlično se dopolnjuje z različnimi vrstami kruha, sirov ali drugih jedi.

Uporaba figove marmelade z refoškom

Figovo marmelado z refoškom lahko uporabite na več načinov, saj je vsestranska in okusna dodatek različnim jedem:

  1. Namaz na kruhu: Namažite marmelado na svež kruh, toast ali bageto za okusen in sladek zajtrk ali prigrizek.
  2. Dodatek k sirom: Postrezite jo kot prilogo k različnim sirom, kot so kozji sir, brie ali camembert. S kombinacijo sirov in marmelade boste ustvarili odlično harmonijo okusov.
  3. Sestavina sladic: Uporabite marmelado kot nadev za pite, kolače ali mafine. Dodajte jo v nadeve za sladice ali pa jo premažite po pečenih sladicah.
  4. Dodajanje okusa mesu: Lahko jo uporabite kot glazuro za pečeno meso, kot sta piščanec ali svinjina. Razredčite marmelado z malo vode in jo premažite po mesu v zadnjih minutah kuhanja.
  5. Sladki namaz v sendvičih: Uporabite jo kot sladek namaz v sendvičih, še posebej tistih, ki vsebujejo meso purana ali piščanca. Dodajte nekaj žlic marmelade na svoj sendvič.
  6. Dodatna nota solatam: Marmelado lahko uporabite kot sladko-kislo omako za solate. Zmešajte jo z oljčnim oljem in limoninim sokom ter prelijte po solati.
  7. Dodatek k jutranji kaši: Zmešajte marmelado v jutranjo kašo ali jogurt za sladek okus in aromo.

Prehranska vrednost figove marmelade z refoškom

Približna prehranska vrednost 100 g figove marmelade:

  • Energijska vrednost: Približno 200-250 kcal
  • Ogljikovi hidrati: Približno 45-55 g
    • Sladkorji: Približno 40-50 g
  • Maščobe: Približno 0-1 g
  • Beljakovine: Približno 0-1 g
  • Vlaknine: Približno 2-3 g

Figova marmelada z refoškom je okusna, a hranljiva sladica, bogata z ogljikovimi hidrati predvsem v obliki naravnih sladkorjev iz fig ter energijsko zmerna z minimalno vsebnostjo maščob in beljakovin. Ključni poudarek je na sladkosti in aromi fig, obogateni z rdečim vinom, kar daje privlačen okus, vendar je treba uživati zmerno zaradi vsebnosti sladkorja.

Sestavine za figovo marmelado z refoškom

  • 1 kg svežih fig
  • 400 g sladkorja
  • 250 ml refoška (suho, rdeče vino)
  • sok 1 limone
  • lupinica 1 limone (naj bo neškropljena)
  • 1 čajna žlička vaniljevega izvlečka (po želji)
  • pripravite 4 do 5 steklenih kozarčkov
Liker iz črnega ribeza in refoška

Postopek

1Najprej pripravite fige. Operite jih, odstranite peclje in jih narežite na manjše koščke. Če želite bolj gladko marmelado, lahko fige tudi zmeljete.

2V velikem loncu združite narezane fige, sladkor, refošk, sok in lupinico limone. Dodajte tudi vaniljev izvleček, če ga uporabljate. Dobro premešajte vse sestavine.

3Segrejte mešanico na srednji vročini in jo kuhajte približno 45-60 minut. Občasno premešajte, da se marmelada ne prime na dno lonca in da se sladkor popolnoma raztopi.

4Ko je marmelada postala gosta in ima želeno konsistenco, jo odstavite s štedilnika. Preverite gostoto marmelade tako, da na hladen krožnik nanesete majhno količino marmelade. Če se zgosti in ne teče, je marmelada pripravljena.

5Marmelado nalijte v sterilizirane kozarce in jih takoj zaprite. Pazite, da jih dobro zaprete, da se marmelada ne pokvari. Kozarce postavite na glavo in jih pustite, da se ohladijo na sobni temperaturi.

6Ko se kozarci popolnoma ohladijo, jih shranite v hladnem in temnem prostoru. Marmelado lahko uporabljate kot namaz na kruhu, dodate jo lahko tudi k različnim jedem ali pa podarite kot darilo.

Če te zanima …

… kaj je refošk:

Refošk je sorta rdečega vina, ki je izjemno priljubljena v Istri in na Krasu. Refošk je priljubljen zaradi svojega značilnega okusa, ki ga zaznamujejo temna sadja, mineralnost in prijetna kislina.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite