Bakalar s polento

Znam svetuje

Bakalar s polento je izvrsten hladen namaz iz polenovke, ki ga – predvsem v Benetkah – najraje uživajo s polento popečeno na žaru.

Sestavine za bakalar s polento

 • 300 g bakalarja
 • 200 g koruzne moke
 • 1 liter vode
 • 1 žlička soli
 • 2 žlici oljčnega olja
 • 1 žlica sveže nasekljanega peteršilja

Postopek

1Recept za bakala na belo najdete na naši spletni strani, če se vam ga ne ljubi pripravljati, bo dober tudi kupljen. Od njegove cene je odvisna kvaliteta.

2Vodo nalijemo v večji lonec, jo zavremo in posolimo. Počasi sipamo koruzno moko, ob tem neprestano mešamo, da se nam ne naredijo grudice. Polento pustimo kuhati 40 minut, vmes večkrat premešamo.

2Pravokoten pekač namažemo z oljčnim oljem in vanj vlijemo kuhano polento. Pustimo, da se popolnoma shladi. Še lažje bo, če polento skuhamo dan prej.

3Ohlajeno narežemo na rezine, ki jih popečemo na vročem žaru. Pečemo pet minut na vsaki strani.

4Postrežemo takoj, na vsak kos polente damo žlico bakalaja in potresemo s svežim, nasekljanim peteršiljem.

Če vas zanima …

Bakalar je sušena soljena riba, običajno trska. Postopek pridobivanja ribe za bakalar običajno poteka v več korakih:

Lov trske: Prvi korak je lov trske, ki se običajno izvaja v hladnih morskih vodah na severnem Atlantiku, zlasti okoli Norveške, Islandije, Kanade in drugih severnih regij. Trska je izbrana zaradi svojega čvrstega mesa in nizke vsebnosti maščob.

Priprava in soljenje: Takoj po lovu se trska očisti in filetira ter nato postavi v posebno solno raztopino ali posuje s suho soljo. Soljenje je ključni korak pri izdelavi bakalarja, saj pomaga ohranjati ribo in ji daje značilen okus.

Sušenje: Ribo, soljeno in pripravljeno za sušenje, nato sušijo na zraku, na posebnih lesenih stojalih ali rešetkah. Ta postopek lahko traja več tednov ali celo mesecev, odvisno od podnebnih razmer.

Hlajenje in pakiranje: Po dokončanju postopka sušenja se bakalar hladi in pakira za prodajo. Pogosto se prodaja v trgovinah v obliki suhe ribe, ki jo je treba namočiti v vodi, da se ponovno namoči oziroma hidrira pred uporabo pri pripravi jedi, kot je bakalar na belo.

Bakalar je pomemben del tradicionalnih jedi v številnih evropskih državah, zlasti v Portugalski, Španiji in Italiji. Sušenje in soljenje ribe sta bila zgodovinsko pomembna načina ohranjanja ribe, preden so bili na voljo sodobni hladilniki in zamrzovalniki.

Zakaj je bakalar dober za telo:

Visoka vsebnost beljakovin: Bakalar je bogat vir beljakovin, kar je pomembno za rast, obnovo in vzdrževanje telesnih tkiv. Beljakovine so ključnega pomena tudi za močne mišice.

Bogat z omega-3 maščobnimi kislinami: Bakalar vsebuje zdrave maščobe, še posebej omega-3 maščobne kisline. Te maščobe so pomembne za zdravje srca in ožilja ter lahko pomagajo zniževati vnetja v telesu.

Dobrodošla prehranska vlakna: Ribje meso, vključno s bakalarjem, vsebuje določeno količino prehranskih vlaknin, ki so koristne za prebavni sistem.

Nizka vsebnost nasičenih maščob: Bakalar ima nizko vsebnost nasičenih maščob, kar ga uvršča med zdrave možnosti ribjega mesa.

Bogat z minerali: Bakalar je dober vir mineralov, kot so fosfor, selen in jod. Fosfor je pomemben za zdravje kosti in zob, selen je močan antioksidant, jod pa je ključen za zdravje ščitnice.

Nizko kaloričen: Bakalar je relativno nizkokaloričen, kar ga uvršča med prehransko zdrave beljakovinske možnosti.

Lahko prebavljiv: Zaradi svoje teksture in okusa je bakalar običajno dobro prebavljiv, kar ga naredi primernega za široko paleto prehranskih potreb.

Nizka vsebnost živega srebra: Bakalar spada med ribje vrste z nizko vsebnostjo živega srebra, kar ga naredi varnega za uživanje, tudi za nosečnice in otroke.

Prehranske vrednosti bakalarja s polento

 • Energija: Približno 360-400 kalorij na porcijo (približno 300 g bakalarja in polenta).
 • Beljakovine: Približno 25-30 gramov na porcijo.
 • Ogljikovi hidrati: Približno 40-45 gramov na porcijo.
 • Maščobe: Približno 10-12 gramov na porcijo.
 • Vlaknine: Približno 2-3 grame na porcijo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite