Z doma pripravljeno majonezo bo tatarska omaka veliko okusnejša.
Sestavine
Majoneza
- 2 rumenjaka
- 150 ml sončničnega olja
- 150 ml domačega oljčnega olja
- 1 žlička gorčice
- 1/2 žličke limoninega soka
Tatarska omaka
- 1/2 žlice belega vina
- 1 šalotka
- 3 stroki česna
- 3 fileji slanih inčunov
- 4 kisle kumarice
- 2 veliko žlici kaper
- 1 lonček kisle smetane
- šopek peteršilja
- vejica svežega kopra
- sol in poper
Postopek
1Vse sestavine vključno s posodo, v kateri bomo pripravljali majonezo, naj bodo tople oziroma sobne temperature. Za pripravo majoneze potrebujemo visoko in ozko posodo, ker bomo v njej veliko lažje pripravili majonezo. Rumenjaka ločimo od beljakov. V posodo damo rumenjake, sol, poper, žličko gorčice in limonin sok.
2Stepamo z električnim mešalnikom na najvišji hitrosti. Olje dodajamo zelo počasi, najprej po kapljicah, nato pa v tankem curku, da se majoneza lepo zgosti. Za bolj poln okus uporabimo polovico sončničnega in polovico oljčnega olja.
3Šalotko, česen in kapre drobno nasekljamo. Drobno narežemo kumarice in inčune. Vse sestavine dodamo majonezi in dobro zmešamo z žlico. Dodamo pol žličke belega vina (izboljša okus) in eno kislo smetano. Dobro (vendar nežno) premešamo in čisto na koncu dodamo še nasekljan peteršilj in koper.
4Tatarsko omako ohladimo in ponudimo k mesu ali ribam – najbolje se poda k cvrtim lignjem.