Čokoladna babka

Znam svetuje

Židovski kruh, ali čokoladna babka je tradicionalno židovsko pecivo.

Sestavine za čokoladno babko

  • 135 g mleka
  • 60 g masla
  • 1 žlička suhega kvasa
  • 2 žlički sladkorja
  • 1 večje jajce
  • 1 rumenjak
  • 365 g ostre moke
  • 1/4 žličke soli

Postopek

1V posodi zmešamo toplo vodo, 2 žlički sladkorja, suhi kvas. Premešamo in pustimo 5 minut stati, da se kvas aktivira.

2Nato dodamo maslo, sobne temperature in narezano na manjše koščke, ter premešamo.

3Dodamo jajce in premešamo. Vmešamo sol in 320 g ostre moke. Mešamo 4 minute, da se vse sestavine povežejo. Dodamo še preostalo moko in gnetemo še 2 minuti. Tukaj bi masa morala biti že manj lepljiva in bolj kompaktna. Če je masa še vedno preveč vlažna dodamo še 10 g moke.

4Pripravljeno testo prestavimo v naoljeno posodo in ga obrnemo, da je naoljeno iz vseh strani. Pokrijemo in pustimo vzhajati vsaj eno uro.

5Ko testo naraste, ga udarimo, s tem izpustimo odvečen zrak. Testo prestavimo na pomokano površino in ga razvaljamo na približno velikost 40 cm x 30 cm.

6Testo premažemo s 5mi žlicami stopljene čokolade. Namesto čokolade lahko uporabimo drug nadev (marmelado, cimet, jabolka,…).

7Namazano testo začnemo valjati po daljši strani. Zvito obrnemo na rob, tako, da ne steče čokolada ven. Testo prerežemo po dolžini, na koncu pustimo in prepletemo skupaj oba dela. Prerezan del vsakega traka obrnemo navzgor.

8Ko je babka zvita, robove stisnemo skupaj in testo previdno prestavimo v pekač, obložen s peki papirjem. Pekač pokrijemo in pustimo, da ponovno vzhaja vsaj eno uro.

9Pečemo v pred ogreti pečici na 175 stopinj, 40 minut. Po 25 minutah peke vrh prekrijemo z alufolijo, da se ne zažge. Pustimo v pekaču, da se popolnoma ohladi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite