Vloženi jajčevci

Znam svetuje

Za bolj okusno zimo.

Sestavine

  • 1 kg jajčevcev
  • 3 dcl kisa za vlaganje
  • 5 dcl vode
  • 1 čajna žlička poprovih zrn
  • 6 dcl oljčnega olja
  • 5 strokov česna
  • 3 vejice timijana

Priprava

1Kozarce za vlaganje in pokrovčke temeljito operemo in osušimo.

2Jajčevce operemo, očistimo in osušimo. Narežemo jih na približno pol cm debele kolobarje. Zložimo jih v cedilo, posolimo in pustimo stati vsaj 2 uri (lahko tudi čez noč), da izločijo vodo in grenke snovi.

3Kolobarje jajčevcev speremo pod tekočo vodo in dobro odcedimo. Osušimo jih s papirnatimi brisačkami.

4Na kuhalnik pristavimo lonec s kisom, z vodo, oljem, s poprovimi zrni in soljo. Ko tekočina zavre, v lonec dodamo nekaj kolobarjev jajčevcev in jih blanširamo toliko časa, da posteklenijo. S penovko jih pobiramo iz tekočine in zlagamo na papirnate kuhinjske brisače, da se temeljito odcedijo. Postopek ponavljamo, dokler ne zblanširamo vseh jajčevcev.

5Česnove stroke olupimo in drobno sesekljamo. Vejice timijana po potrebi operemo in dobro osušimo. V veliki skledi zmešamo preostalo olje, česen in timijan. Dodamo odcejene kolobarje in vse skupaj z rokami dobro premešamo. Kolobarje jajčevcev nato zložimo v pripravljene kozarce. Prelijemo jih z mešanico olivnega olja. česna in timijana. Preden kozarce zapremo, jih z dnom dobro potolčemo ob kuhinjsko desko ali drugo delovno površino, da iz vsebine iztisnemo čim več zračnih mehurčkov.

6Vložene jajčevce hranimo v temnem, suhem in hladnem prostoru.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite