Šparglji in sardele v kombinaciji z žajbljem, mandeljni in pomarančnim sokom so jed, ki jo je vredno poskusiti.
Sestavine
- 400 g špagetov
- 100 g očiščenih sardel
- 400 g špargljev, gojenih ali divjih
- 2 šalotki
- majhna žlička soli
- 50 g masla
- 50 g sveže naribanega staranega ovčjega sira
- Sok ene pomaranče
- 20 g mletih mandljev
- 6 sesekljanih listov svežega žajblja
Postopek
1Sardele očistimo, odstranimo glave in kosti. V večji ponvi stopimo maslo in dodamo sesekljano šalotko in sol ter dušimo na zmernem ognju. Medtem špargljem odlomimo oleseneli del in jih narežemo na koščke – vršičke ločimo na poseben kupček.
2Šparglje brez vršičkov damo v ponev k čebuli, dodamo malo vode in kuhamo nekaj minut, da so šparglji kuhani, vendar pazimo, da ne razpadejo.
3Dodamo pomarančni sok, vršičke in sardele ter kuhamo na majhnem ognju. Sardele se bodo skuhale v nekaj minutah.
4Medtem v slanem kropu skuhamo špagete po navodilu z embalaže – naj bodo al dente. Velja pravilo, da za vsakih 100 g testenin potrebujemo liter vode. Kuhane odcedimo, potresemo z naribanim ovčjim sirom in dobro premešamo.
5Špagete dodamo v omako in skupaj kuhamo še minuto ali dve, da se okusi dobro prepojijo med seboj.
6Naše špagete damo na krožnike, potresemo z mešanico mletih mandljev in nasekljanega žajblja ter postrežemo.