Če imate na vrtu grmiček bazilike in ne veste več, kaj bi z njim, pozabite na pesto in paradižnikovo solato – čas je za nekaj čisto norega!
Pohana bazilika je presenetljiv prigrizek, ki vas bo očaral s hrustljavostjo, aromo in preprosto pripravo. Gre za listke bazilike, ki jih panirate in na hitro ocvrete – rezultat pa je prava eksplozija okusa v enem grižljaju. In najboljše? Če nimate drobtin, jih enostavno zamenjate s krekerji – tako kot v tem receptu.
Sestavine za pohano baziliko
- sveži listi bazilike (celi, srednje veliki)
- moka (navadna bela)
- 1–2 jajci
- drobtine ali če jih nimate – zdrobljeni krekerji
- olje za cvrtje
Postopek
1Operite listke bazilike in jih nežno osušite s papirnato brisačo. Morajo biti suhi, da se panada lepo prime in da med cvrtjem ne škropi.
2Vsak listek povaljajte najprej v moki, nato ga pomočite v razžvrkljano jajce in na koncu povaljajte v drobtinah ali doma zdrobljenih krekerjih. Krekerji dajo še dodatno hrustljavost in rahel maslen okus.
3V ponvi segrejte olje. Listek bazilike ocvrite le 30 sekund, oziroma toliko, da se panada lepo zapeče in postane zlato rjava. Previdno jih vzemite iz olja in odložite na papirnato brisačo, da se odcedi odvečno olje.
4Postrezite takoj, še toplo. Odlične so kot prigrizek, ob pivu, ali pa kot nenavadna okrasitev kremnih juh.