Namaz iz zelenih oljk

Znam svetuje

Hitro pripravljen in okusen namaz. Zelene oljke so ena izmed najbolj priljubljenih vrst oljk, ki jih pogosto uporabljamo v kulinariki. Zelene oljke so že tisočletja pomemben del sredozemske kulinarike.

Zelene oljke lahko najdemo v različnih oblikah. Lahko so vložene v slanici, kisu ali oljčnem olju. Vsaka metoda konzerviranja doda svoj značilen okus olivam.

Sestavine za namaz iz zelenih oljk

  • 200 g zelenih oljk
  • 10 lističev bazilike
  • 2 sušena paradižnika
  • 1 manjši čili
  • oljčno olje

Postopek

1Čili prerežemo in mu odstranimo semena. Sestavine damo v blender, dodamo malo oljčnega olja in pulzno miksamo (nekaj sekund naenkrat). Po potrebi dodajamo oljčno olje, da se sestavine lepo povežejo.

2Postrežemo na svežem kruhu s kakšnim dobrim sirom. Zaprtega v steklen kozarček lahko hranimo v hladilniku do dva tedna. Po vrhu ga prelijemo z oljčnim oljem.

Če vas zanima …

Oljke so znane po svojem odličnem okusu in so hkrati tudi zdrave.

Dobre maščobe: Oljke vsebujejo zdrave mononenasičene maščobe, zlasti oleinsko kislino. Te maščobe so povezane z zmanjšanim tveganjem za srčno-žilne bolezni.

Antioksidanti: V olivah najdemo antioksidante, kot so polifenoli, karotenoidi in vitamin E. Antioksidanti pomagajo pri zaščiti celic pred poškodbami prostih radikalov in zmanjšujejo vnetja v telesu.

Vlaknine: Oljke so dober vir prehranskih vlaknin, ki so pomembne za zdravje prebavnega sistema. Vlaknine lahko pomagajo tudi pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi.

Minerali: Oljke vsebujejo minerale, kot so železo, bakra, kalcij, kalij in natrij, ki so pomembni za različne funkcije v telesu, vključno z vzdrževanjem zdravega srčno-žilnega sistema.

Protivnetne lastnosti: Vsebovani polifenoli imajo protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo pri zmanjšanju vnetij v telesu.

Zmanjšanje tveganja za bolezni srca: Redno uživanje oljk in oljčnega olja je povezano s zmanjšanim tveganjem za srčno-žilne bolezni. Oleinska kislina lahko pomaga pri uravnavanju holesterola v krvi.

Uravnavanje krvnega tlaka: Kalij, ki ga vsebujejo oljke, igra vlogo pri uravnavanju krvnega tlaka, kar lahko pomaga pri preprečevanju hipertenzije.

Hranilna vrednost: Oljke so nizkokalorična hrana in hkrati bogat vir hranil.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite