Limonina krema

Znam svetuje

Limonina krema potrebuje le nekaj osnovnih sestavin, rezultat je pa gladka, kremasta, sladko-kisla krema, ki jo lahko uporabimo v različnih pitah, tortah, piškotih …

Limonina krema (angleško lemon kurd), je sladka in kremasta omaka ali nadev, narejen iz limoninega soka, limonine lupinice, jajc, sladkorja in masla. Gre za priljubljeno sladko kremo, ki se uporablja kot nadev za pite, torte, kolače, piškote, pavlove, mafine in druge sladice.

Limonina krema je znana po svojem osvežujočem in kiselkastem okusu, ki se odlično ujema z različnimi sladicami. Lahko si jo prilagodite tako, da dodate več ali manj limonine lupinice oziroma soka, odvisno od želenega okusa.

Priprava limonine kreme vključuje naslednje korake:

 1. Priprava sestavin: Limonine lupinice naribate (uporabljajte samo zunanji, rumeni del lupine, ne bele notranjosti), iztisnete limonin sok in vanj umešate jajca.
 2. Segrevanje: V posodi segrejete mešanico limoninega soka, limonine lupinice, jajc in sladkorja. S tem ustvarite osnovno mešanico za kremo.
 3. Kuhanje: Mešanico segrevate na nizkem ognju, pri tem pa ves čas mešate, da se sestavine ne zgrudijo ali ne zažgejo.
 4. Dodajanje masla: Ko se mešanica segreje, dodate maslo in še naprej mešate. Maslo se bo stopilo in obogatilo kremo ter ji dodalo gladko teksturo.
 5. Zgostitev: Med segrevanjem bo limonina krema postala gostejša. Ko doseže želeno gostoto (podobno kot puding ali sladka smetana), jo odstranite z ognja.
 6. Ohlajanje in uporaba: Limonino kremo ohladite, nato pa jo lahko uporabite kot nadev za različne sladice. Lahko jo razmažete po podlagi pite ali jo vlijete v kozarce za serviranje.

Sestavine za limonino kremo

 • 4 jajca
 • 4 neškropljene limone – sok in lupinica
 • 200 g sladkorja
 • 200 g masla
 • ščepec soli

Postopek

1Limone operemo, naribamo lupinico in iztisnemo sok. Maslo narežemo na kocke.

2V kozico damo jajca in sladkor in stepamo nekaj časa, da se sladkor stopi. Kozico pristavimo na štedilnik, ki ga segrejemo na srednjo temperaturo, nadaljujemo z mešanjem in kuhamo toliko časa, dokler masa ni popolnoma gladka in povezana.

3Nadaljujemo z mešanjem in dolijemo limonin sok, lupinico in ščepec soli.

4Ko se sestavine dobro povežejo, začnemo dodajati koščke masla. Najprej enega, ko se ta stopi, pa naslednjega, in sicer toliko časa, da porabimo vso maslo.

5Stalno mešamo in nadaljujemo s kuhanjem, dokler se krema ne zgosti – postati mora približno tako gosta kot puding. To traja približno 10 minut od začetka kuhanja.

6Ko dosežemo želeno gostoto, kremo odstavimo z ognja in jo precedimo skozi gosto sito, da odstranimo limonino lupinico in morebitne grudice. Mešamo še dve minuti, da se hitreje ohladi, nato jo prelijemo v steklene kozarčke. Te pustimo odprte, dokler se krema ne ohladi.

7Zapremo kozarčke in jih postavimo v hladilnik. Hranimo jih lahko do dveh tednov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite