Tinktura iz jegliča

Znam svetuje

Tinktura iz jegliča je alkoholni izvleček iz zdravilnih zelišč. Lahko jo pripravimo iz svežih ali posušenih korenin . Alkohol je tudi konzervans, zato ima tinktura daljšo življenjsko dobo. Ker tinktura iz jegliča pomaga pri čiščenju krvi, moramo ob tem popiti dovolj vode.

Sestavine za tinkturo iz jegliča

  • 1 dl 70% alkohola
  • 3 žlice posušenih korenin jegliča ali 6 žlic svežih

Postopek

1Korenine  jegliča izkopljemo jeseni, ko se rastlina začne pripravljati na prezimitev in začne v korenino črpati večino hranilnih snovi. Jegliču odrežemo nadzemni in koreniko dobro operemo. Oprano koreniko narežemo na majhne koščke in posušimo na zračnem, senčnem mestu.

2Posušeno korenino zmeljemo ali drobno nasekljamo in z njo do polovice napolnimo steklen kozarec. Prelijemo z alkoholom in pazimo, da se prekrite vse korenine. Če uporabimo sveže koreninice, prav tako damo toliko alkohola, da so vse pokrite. Kozarec zapremo in shranimo v temnem prostoru. Večkrat na da ga dobro pretresemo in pazimo, da so korenine skozi pokrite, če niso, dodamo še malo alkohola.

3Pustimo 4-6 tednov, nato tinkturo precedimo skozi gazo in dobro iztisnemo vso tekočino. Tinkturo prelijemo v temne stekleničke s kapalko in shranimo v hladnem in temnem prostoru.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite