Marelični kompot

Morda vas zanima

- Oglas -

Marelični kompot je odličen za osvežitev ali za sladico.

Marelica izvira iz severovzhodne Kitajske, blizu meje z Rusijo. Drevo je nizko do srednje visoko s široko in gosto krošnjo, ki deluje okroglasta, čeprav se veje v neredu razraščajo na vse strani. Le redko zraste več kot 6 do 8 metrov. Ima močno deblo in rjavo rdečo skorjo. Listi so srčaste oblike, na koncu koničasti in široki okoli 8 cm. Imajo dvojno narezan listni rob. Cvetovi so bele do rožnate barve. Sadež je koščičast, gladek in skorajda brez dlačic.

Sestavine za marelični kompot

  • 1 kg zrelih, a še čvrstih marelic
  • 1 l vode
  • 350 g sladkorja

Postopek

1Marelice očistimo in speremo pod tekočo vodo, osušimo s krpo ter razpolovimo. Odstranimo koščice, a svetujemo, da eno ali dve marelici na kozarec pustimo s koščico, saj dajo posebno aromo, ki izboljša okus kompota.

2Polovice marelic povaljamo v sladkorju. Sladkor, ki ostane, damo v vodo in zavremo.

3Kozarce napolnimo z marelicami in zalijemo z vodo s sladkorjem do vrha.

4Kozarce dobro zapremo in postavimo v ogreto pečico na 80 stopinj. Pekač naj bo globok, da lahko vanj dodamo vodo – vsaj dva prsta vode. Po 45 minutah pečico izklopimo in kompot pustimo čez noč v pečici, da se počasi ohlaja.

- Oglas -

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -