Krompir v pečici s sirom in peteršiljem združuje hrustljavost krompirja, kremasto teksturo sira ter svežino peteršilja v popolno harmonijo okusov. Priprava je enostavna, rezultat pa bo navdušil tako ljubitelje krompirja kot tudi tiste, ki prisegajo na pristne okuse.
Zapečeni krompirji so obogateni s sirom, ki se v pečici stopi in ustvari slastno zlato skorjo, medtem ko peteršilj dodaja svežino in aromatično noto.
Ta recept je odlična izbira za družinske večerje ali posebne priložnosti, ko želite presenetiti svoje goste z enostavno, a izjemno okusno jedjo.
Sestavine za krompir v pečici sirom in peteršiljem
- 1 kg krompirja
- 4 žlice olivnega olja
- sol
- poper
- jajce
- 6 žlic kisle ali sladke smetane
- sir
- vejica peteršilja
Postopek
1Ogrevajte pečico na 220 °C, da bo pripravljena za peko krompirja.
2Krompir operite pod tekočo vodo, olupite ga in osušite. Nato ga narežite na četrtine ali polovice, odvisno od velikosti, ter ga položite na namazan pekač. Posolite, poprajte in prelijte z malo olivnega olja. Dobro premešajte, da se začini enakomerno.
3Pekač s krompirjem postavite v predhodno ogreto pečico. Pecite ga 40 minut. Po želji lahko krompir med peko enkrat obrnete, da se enakomerno zapeče.
4Pet minut pred koncem peke pripravite preliv. Zmešajte sladko ali kislo smetano, nariban sir, jajce, sol in sesekljan peteršilj (lahko uporabite tudi drobnjak).
5 Krompir iz pečice vzemite pet minut pred koncem pečenja in ga prelijte z pripravljeno zmesjo preliva. Poskrbite, da bo enakomerno porazdeljena po krompirju.
6Vrnite pekač s prelitenim krompirjem nazaj v pečico ter pecite še dodatnih pet minut ali dokler se ne ustvari zlato-rjava skorja na vrhu. Ko je krompir lepo zapečen, ga lahko postrežete in uživate v okusni jedi.