Krvavice so priljubljene klobase, ki jih pripravljamo iz svinjske krvi, drobovine, slanine in z ješprenjem (tudi ajdovo kašo, proseno kašo ali rižem). Kako speči res dobre krvavice, s hrustljavo zapečeno skorjico, je pa že prava mala umetnost. Z upoštevanjem nekaj enostavnih nasvetov nam bo verjetno uspelo.
Sestavine
- 2 para krvavic
Postopek
1Če so krvavice zmrznjene, jih najprej nekoliko pokuhamo. Damo jih v lonec, zalijemo z mrzlo vodo, postavimo na štedilnik in pustimo, da zavrejo. Na zmerni temperaturi jih kuhamo 10 minut, vzamemo iz vode in obrišemo s papirnato brisačko.
2Če imamo sveže krvavice, jih uro pred peko vzamemo iz hladilnika, da se ogrejejo na sobno temperaturo.
4Krvavice razporedimo na rešetko, jih nekajkrat prebodemo in postavimo v hladno pečico. Podstavimo pladenj, da bo nanj odtekala maščoba. Pečico nastavimo na 200°C in pečemo 35-40 minut.
5Po tem času vključimo žar ali dvignemo temperaturo na maksimum in pečemo še 10 minut, da se skorjica lepo, hrustljavo zapeče.
6Krvavice se odlično ujamejo s kislim zeljem ali kislo repo.