Čilijevo olje s sladkorjem

Znam svetuje

Čilijevo olje s sladkorjem je odlična sestavina vsake kuhinje. Čili je koristen telesu, saj vsebuje kapsaicin, snov, ki lahko pospeši presnovo in spodbuja izgubo telesne teže. Vsebuje tudi vitamine A in C ter beta-karoten, ki lahko pomagajo krepiti imunski sistem in preprečujejo razvoj bolezni.

Čilijevo olje je običajno narejeno iz čilijev in arašidovega ali sončničnega olja, saj imata nevtralen okus. S kokosovim oljem bo čili malo slajši in bo imel okus po kokosu. Oljčno ali sezamovo malo prevladata nad okusom čilijev, kar pa je marsikomu – tudi nam – prav všeč.

Pikantnost čilijev se ocenjuje s pomočjo lestvice Scoville, ki jo je leta 1912 razvil ameriški farmakolog Wilbur Scoville. Lestvica Scoville meri pekočnost oziroma koncentracijo kapsaicina, spojine, ki povzroča pekoč občutek v čilijih. Večja kot je koncentracija kapsaicina, bolj pikantni so. Kapsaicin je koristen telesu, saj pospeši presnovo in spodbuja izgubo telesne teže. Vsebuje tudi vitamine A in C ter beta-karoten, ki pomagajo krepiti imunski sistem in preprečujejo razvoj bolezni.

Navadna paprika dobi za pikantnost 0 skovilov, jalapeno čili pa 2.500 do 8.000 skovilov, medtem ko habanero čili doseže tudi 350.000 skovilov. Omaka tabasko ima stopnjo približno 2500 skovilov. 

Najbolj pikanten čili na svetu je carolina reaper, ki ima kar 1,5 do 2,2 milijona skovilov. Ime je dobil po Južni Karolini v ZDA, kjer ga je vzgojil Ed Currie. Prejšni rekorder je bil čili bhut jolokia, ki vsebuje do 1,5 milijona skovilov.

Najbolj pekoči del čilija so semena in svetli del, na katerem semena rastejo, zato je pri čiščenju nujna uporaba rokavic. Pazimo, da se z njimi ne dotaknemo obraza, zlasti ne oči in drugih sluznic. Če smo zaužili preveč močan čili, pa nam bo pomagala mastna hrana, kot so mleko, jogurt, siri, saj je kapsaicin topljiv v maščobah. Z vodo si ne bomo prav nič pomagali.

Sestavine za čilijevo olje s sladkorjem

  • 1 skodelica oljčnega olja
  • 1 skodelica posušenih rdečih čilijev (lahko jih narežete na manjše koščke)
  • 3 stroki česna, olupljeni in narezani na tanke lističe
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička rjavega sladkorja (po želji)
  • 1 žlička sezamovega olja (po želji)

Postopek

1V večji ponvi na srednji temperaturi segrejte oljčno olje, dokler ni dovolj vroče, da čili začne počasi plavati po olju.

2Dodajte posušene rdeče čilije in česen ter mešajte, dokler se vse ne zmehča in postane dišeče (kar traja približno 3-5 minut).

3Odstranite ponev s štedilnika in pustite, da se ohladi na sobno temperaturo.

4Ko se olje ohladi, lahko čilije in česen odstranite iz olja ali pa v njem pustite, kot smo storili mi.

5V ohlajeno olje vmešajte sol, sladkor in sezamovo olje (če ga uporabljate) ter dobro premešajte.

6Čilijevo olje lahko shranite v stekleni posodi z zapiralom in ga hranite v hladnem in suhem prostoru. Uporabite ga lahko kot dodatek k različnim jedem, kot so testenine, juhe, zelenjavne jedi, riž, solate in še več.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite